Gratis verzending vanaf 50 euro
Meer dan 50.000 tevreden klanten
Voor 21:00 uur besteld, vandaag verzonden
Gratis verzending vanaf 50 euro
Meer dan 50.000 tevreden klanten
Voor 21:00 uur besteld, vandaag verzonden
Verwarm de oven voor op 180 graden. Omdat deze red velvet cake verschillende lagen heeft, heb je 3 ronde bakvormen van circa 20 centimeter nodig. Je kunt er ook voor kiezen de cakes achter elkaar te bakken, dan heb je maar één vorm nodig. Zorg dat de vorm(en) goed ingevet is met boter en eventueel een laagje bakpapier.
Mix de karnemelk met de cacao en rode kleurstof door elkaar. Doe vervolgens de suiker, 2 theelepels vanille-extract, zout en 200 gram boter bij elkaar in een kom en klop dit tot een romig geheel een aantal minuten. Daarna ga je een voor een de eieren toevoegen. Zorg ervoor dat het ei volledig is opgenomen voordat je het volgende ei erbij doet. Is alles goed gemixt? Stop dan met mengen.
Voeg nu de helft van het karnemelkmengsel bij het beslag en de helft van de bloem. Is alles goed opgenomen? Doe dan de andere helft erbij samen met de baking soda en de appelazijn.
Verdeel het beslag over de drie springvormen (of bak het apart van elkaar) en bak de cake in zo'n 30 minuten gaar. Laat vervolgens goed afkoelen.
Voor de roomkaaslaag mix je de overige boter (175 gram) met de poedersuiker tot een luchtig geheel. Voeg daarna de roomkaas en 2 theelepels vanille-extract toe en mix goed door tot een gladde crème.
Nu is het tijd om te cake op te bouwen! Snijd eventueel de bovenkant van de cake eraf om hem recht te maken. Bouw de cake laagje voor laagje op: begin met een laag cake, smeer er de roomkaascrème op en bedek vervolgens met de tweede cake. Uiteindelijk heb je drie lagen cake, en versier je de buitenkant ook met een laag roomkaascrème. Verkruimel eventueel de overgebleven cake (van de bovenkant) op de taart ter versiering.
Zet de taart minimaal een uur in de koelkast. Geniet ervan!
Een traditionele red velvet cake bestaat meestal uit een aantal ingrediënten zoals bloem, suiker, boter, eieren, cacaopoeder, karnemelk, azijn, baking soda, vanille-extract en een kleine hoeveelheid rode kleurstof om de intense rode kleur te krijgen. De rode kleur is een belangrijk kenmerk van deze cake en wordt vaak geassocieerd met een subtiele cacaosmaak. Heerlijk!
De meeste recepten voor red velvet cake bevatten ook een romige topping, zoals cream cheese frosting. Deze frosting wordt gemaakt van onder andere roomkaas, boter, poedersuiker en vanille-extract. De combinatie van een luchtige, zoete cake met een lichtzurige, romige topping is fenomenaal! Wist je dat deze taart al uit de vorige eeuw komt? Toen maakten ze hem nog met onbewerkte cacao, azijn en karnemelk waardoor het vanzelf (door een chemische reactie) een rode kleur kreeg.
Ja, in principe voeg je rode kleurstof toe om de kenmerkende rode kleur van red velvet cake te krijgen. Hoewel sommige recepten kleinere hoeveelheden kleurstof gebruiken dan andere, is het toevoegen van rode kleurstof een belangrijk onderdeel van het maken van een échte red velvet cake. De chemische reactie van vroeger gebeurt namelijk niet meer, omdat cacao tegenwoordig niet volledig onbewerkt is.
De kleurstof zorgt in de 21e eeuw voor de diepe, rijke rode kleur die deze taart zo herkenbaar maakt. Zorg ervoor dat je de kleurstof goed mengt met de andere ingrediënten, zodat je een mooie, egale kleur krijgt. Ook zijn er kant-en-klare bakmixen beschikbaar, waar meestal de rode kleurstof al is toegevoegd (in poedervorm).
Red velvet cake is een veelzijdig taartje en kan goed samengaan met verschillende smaken. Een klassieke combinatie is roomkaasglazuur, dat de romige, lichtzure smaak van de cake aanvult. Daarom wordt roomkaasglazuur meestal gebruikt bij red velvet, zo ook in dit recept. Omdat red velvet ook uit cacao bestaat, smaakt chocolade of chocoladesaus ook onwijs goed bij red velvet cake.
Verse bessen zoals aardbeien of frambozen zijn ook heerlijk bij red velvet. Ze geven een frisse, fruitige smaak die mooi contrasteert met de zoete red velvet cake. Uiteraard smaakt een kopje koffie, een latte of een thee ook heerlijk bij red velvet cake.
Red velvet cake kan enkele dagen vers blijven als je hem goed bewaart. Het ligt overigens ook aan het recept. Een droge cake blijft over het algemeen minder lang lekker dan een iets kleffere cake. Het is in ieder geval het beste om de cake afgedekt te bewaren in de koelkast, vooral als deze is bedekt met een topping zoals roomkaasglazuur.
Zorg ervoor dat de cake altijd luchtdicht is verpakt om uitdroging te voorkomen. Is de cake niet bedekt met glazuur? Dan kun je hem in een luchtdichte verpakking op kamertemperatuur bewaren. Over het algemeen blijft red velvet cake het lekkerst wanneer hij binnen 2-3 dagen na het bakken wordt gegeten, maar hij kan iets langer meegaan als hij goed wordt bewaard.