Supplementen voor jongeren

Supplementen voor jongeren

Veel jongeren sporten tegenwoordig op hoger niveau of beginnen al eerder met krachttraining. Ook beginnen ze daardoor al steeds vaker met het gebruiken van supplementen. Of dit veilig is en waar je rekening mee moet houden bespreken we in deze blog.

Het gebruiken van supplementen onder jongeren

Door steeds meer jongeren wordt een sport beoefend. Ook worden ze op steeds een wat jongere leeftijd al topsporter. We noemen een jongere een topsporter wanneer die in de leeftijdscategorie van zes tot achttien jaar valt en wekelijks minimaal vier dagen 1 tot 1,5 uur intensief sport. Zoveel beweging heeft invloed op het voedingspatroon en daarom wordt er vaker naar supplementen gekeken.

Niet alleen topsporters maar ook jongeren die recreatief sporten maken gebruik van supplementen. Dat is niet in elk geval veilig omdat ze vaak hun eigen dosis van supplementen bepalen. Zijn supplementen dan echt nodig?

De verschillende soorten

Je hebt een verschil tussen supplementen die een directe invloed hebben op je sportprestatie en supplementen die een indirecte invloed hebben op je sportprestatie.

Presentatie bevorderende supplementen

Deze hebben een directe invloed op je sportprestatie. Voorbeelden van supplementen die bewezen werkzaam zijn (wanneer je het op de goede manier gebruikt) zijn bietensap, bicarbonaat, beta-alanine, cafeïne en creatine.

De effectiviteit van deze supplementen is bij volwassenen bewezen. Er moet nog wel gekeken worden wat het effect is bij jongeren. Zo zijn kinderen bijvoorbeeld nog volop in ontwikkeling en groei. Daarom kun je niet zomaar de aanbeveling voor een volwassene overnemen. Het is namelijk belangrijk om de ontwikkelingsprocessen niet te verstoren. Er zijn aanwijzingen dat supplementen ook effectief zijn bij jongeren maar er moet nog verder naar worden gekeken voordat we dit kunnen concluderen.

Aanvullende supplementen

Dit zijn de supplementen die een indirecte invloed hebben op je sportprestaties omdat ze zich voornamelijk richten op gezondheid. Zo kun je denken aan het aanvullen van een tekort. Het kan interessant zijn om deze supplementen te gebruiken. Zo hebben jongeren die op een hoog niveau sporten bijvoorbeeld een hoger risico op een tekort aan bepaalde voedingsstoffen. Denk hierbij aan: ijzer, calcium, b-vitamines of eiwitten.

Je kunt deze stoffen aanvullen met bijvoorbeeld eiwitshakes of (multi)vitamines. Het risico is dat je door het gebruiken van supplementen misschien minder aandacht besteed aan de voeding zelf. Aandacht voor een gezonde en volwaardige voeding blijft altijd het belangrijkst.

Is het gebruik van supplementen veilig?

Niet elk supplement is veilig om te gebruiken. Dit geldt voor zowel volwassenen als kinderen. Zo zijn er supplementen besmet met schadelijke stoffen zoals chemicaliën of drugs. Omdat supplementen vallen onder een minder strenge regelgeving komt jammer genoeg contaminatie nog regelmatig voor. Zo is het mogelijk at je kind onbewust steroïden, MDMA of een andere stof kan binnenkrijgen. Ook is het belangrijk om met de dosering rekening te houden. Sommige supplementen zijn zo hoog gedoseerd dat het op lange termijn schadelijk kan zijn.

Het is daarnaast ook belangrijk dat je kijkt of de stof die suppleert veilig is om te gebruiken bij kinderen. Een voorbeeld hiervan is cafeïne. Een stof die bij volwassen een positief effect heeft op prestatie en concentratie. Maar voor kinderen onder de 13 jaar wordt geadviseerd geen cafeïne te gebruiken.

Elk werkzaam supplement kan een bijwerking geven zelf als je het op de juiste manier gebruikt.

Waar moet je als jongere op letten bij het gebruiken van supplementen?

Het is belangrijk om kritisch na te gaan of het gebruiken van een supplement echt nodig is. Het wordt altijd geadviseerd eerst naar de basisvoeding te kijken. Hier is vaak al veel winst te behalen voordat je voeding aan moet gaan vullen met supplementen. Als je een tekort hebt laat je dan altijd adviseren door een professional.

Naar schatting heeft een supplement minder dan 1% effect op de uiteindelijke prestaties. Bij jongeren zou de focus moeten liggen op hun leefstijl dan is de kans ook groter dat ze op latere leeftijd nog beter presteren. Ook wanneer je prestatiebevorderende supplementen gebruikt is het belangrijk eerst na te gaan of het echt nodig is en veilig is. Wanneer je het wilt gebruiken is het advies om altijd eerst een professional te vragen.

Als je toch zelf aan de slag wilt kun je letten op de volgende punten:

-Geen te hoog gedoseerde supplementen gebruiken. Let op dat je niet meer dan 100% tot 150% van de ADH binnenkrijgt.
-Het is niet per definitie veilig wanneer er ‘natuurlijk’ bij staat. Als je vrijwel zeker wilt zijn dat het supplement niet besmet is met een andere stof dan moet je kiezen voor een supplement met een NZVT-logo.
-Gebruik geen supplementen zoals fatburners om snel kilo’s te verliezen. Dit geldt zowel voor volwassenen als jongeren.
-Kies voor het supplement dat bewezen werkzaam is voor de sport die je beoefent.
-Houd rekening met een eventuele wisselwerking van het supplement in combinatie met medicatie.

Anouk van der Laan
gezondheidsdeskundige
Meer advies van Anouk van der Laan