Wat zijn vegan supplementen?

Vegan supplementen, wat zijn het?

Online maar ook in de supermarkten komen ze steeds vaker voorbij: veganistische voedingsmiddelen waaronder dus ook de veganistische supplementen. Wat is nu het verschil tussen de ‘’reguliere supplementen’’ en de veganistische? En is het niet altijd zo dat supplementen vrij zijn van dierlijke producten?

Supplementen en dierlijke producten

De meeste supplementen zijn gemaakt van ingrediënten uit een fabriek of van ingrediënten met een plantaardige basis. Echter worden voor sommige supplementen ook dierlijke producten gebruikt. Omega-3 vetzuren en vitamine D zijn hier voorbeelden van. Gelatine, wat voornamelijk gebruikt wordt voor binding, komt bijvoorbeeld van rund of vis. Een aantal toevoegingen kunnen ook een dierlijke afkomst hebben zoals bijvoorbeeld E904, schellak. Schallak is een glansmiddel dat komt van luizen.

Veganistische levensstijl

Steeds meer mensen kiezen hedendaags voor een levensstijl zonder het gebruik van dierlijke producten. Je kunt hier ook op letten bij je keuze voor supplementen. Dit is erg handig want supplementen kunnen een goede aanvulling zijn op de levensstijl als je veganistisch bent.

Veganistische vitamine D

Het is al meerdere malen op de website voorbij gekomen want vitamine D is essentieel voor je gezondheid. Vitamine D3, oftewel cholecalciferol, is de meest gebruikte vorm in supplementen. Vitamine D3 wordt vaak gehaald uit wolvet wat voorkomt in schapenwol. Als je een vegetariër bent is dit vaak geen probleem. Wil je echter geen voedingsmiddelen consumeren die afkomstig zijn van dieren dan kun je kiezen voor een veganistische optie. Veganistische vitamine D is meestal afkomstig uit geteelde champignons of korstmos.

Suppletie met omega-3

Omega-3 visvetzuren komen niet geheel onverrast afkomstig van de visolie uit vissen. Gelukkig zijn er ook plantaardige bronnen voor omega-3 vetten namelijk: algen. De omega-3 vetten en de stoffen DHA en EPA komen ook voor in algen. Een duurzame optie voor het gebruik van supplementen met omega-3 is dus algenolie. Dit kan dus worden gezien als een passend alternatief voor vetzuren op basis van visolie.

Het aanbod is dus enorm

Hopelijk heeft deze informatie je een beter inzicht gegeven in eventuele alternatieven voedingssupplementen. We raden je altijd aan zelf de declaratie op het etiket te lezen van een supplement. Hier op kun je altijd teruglezen of er écht geen ingrediënten op dierlijke basis inzitten.

Geschreven door

Anouk van der Laan

Alle artikelen van Anouk van der Laan

Top 3 Supplementen

Herbolist Collageen Beauty Blend

#1
Herbolist Collageen Beauty Blend

200 gram
  • Speciaal voor gezonde huid en voller haar
  • Anti aging, helpt fijne lijntjes tegen te gaan
  • Hoge concentratie gehydrolyseerd rundercollageen: 98.4%
26.25
Bekijk product
BOOM proteïne vanille

#2
BOOM proteïne vanille

1000 gram
  • Ontwikkeld door Arie boomsma om gezonde gewoontes te ondersteunen
  • Unieke blend van 3 eiwitten, compleet aminozuur profiel
  • Vegan, GMO-vrij en van nature vrij van zuivel, gluten, soja en andere allergenen
26.21
Bekijk product
Herbolist Collageen Puur

#3
Herbolist Collageen Puur

200 gram
  • Anti aging van binnenuit voor zichtbaar minder rimpels
  • Voor het behoud van soepele spieren en gewrichten
  • Voeg dagelijks toe aan je koffie, thee of ontbijt, binnen 4 weken resultaat.
34.95
Bekijk product
Bekijk meer Supplementen