Zijn supplementen in capsules beter dan tabletten?

Zijn supplementen in capsules beter dan tabletten?

Voedingssupplementen helpen je lichaam te voorzien van de nodige vitaminen en mineralen. Je kunt bij supplementen kiezen tussen capsules en tabletten. Maar wat is eigenlijk het verschil tussen deze twee en wat is dan beter?

Tabletten en capsules werken allebei op dezelfde manier, maar er zijn wel een aantal verschillen tussen de supplementen. Soms is de ene vorm beter dan de ander, maar dat verschilt per persoon. Hieronder worden alle voor- en nadelen op een rijtje gezet.

Wat is het verschil?

Tabletten zijn het meest voorkomende type pil. Dit is een veilige, goede en effectieve manier om supplementen in te nemen. Een tablet is een combinatie van verschillende poedervormige ingrediënten die vervolgens worden samengeperst tot een pil. Deze harde, stevige, gladde pil wordt in het spijsverteringskanaal afgebroken, vanuit hier wordt het supplement in je bloedbaan opgenomen.

Capsules bevatten net als tabletten poedervormige ingrediënten. Alleen deze worden niet samengeperst, het poeder zit nu los in een omhulsel. In het spijverteringskaneel wordt de buitenste schil afgebroken zodat het poeder kan worden opgenomen in de bloedbaan. Van capsules zijn er ook nog eens twee verschillende soorten, harde en zacht. De harde gel is gemaakt van poeder terwijl de zachte gel juist vloeistof bevat.

Voordelen van tabletten

 • Goedkoper
 • Duurzamer en langere houdbaarheid
 • Hogere dosering
 • Kan gesplitst worden
 • Is (soms) te kauwen
 • Variabele levering

Over het algemeen zijn tabletten goedkoper dan capsules, dit hangt wel af van de ingrediënten. Tabletten zijn stabieler en hebben een langere houdbaarheidsdatum. Ook kan een tablet een hogere dosis van een bepaalde stof bevatten dan een capsule. Tabletten kunnen ook gebroken worden zodat je een kleiner stuk in een keer kan slikken en sommige tabletten zijn kauwbaar.

Nadelen van tabletten

 • Meer kans op irritatie
 • Langzamere opname
 • Kans op inconsistent afbreken
 • Minder smakelijk

Je hebt bij het slikken van tabletten meer kans om een geïrriteerd darm-maagkanaal te krijgen en als de tabletten eenmaal in het lichaam zijn worden ze langer opgenomen dan capsules. Er is ook een grote kans dat de tablet inconsistent afbreekt, dit vermindert de effectiviteit en algehele absorptie van de medicatie. Als laatste kunnen tabletten een vieze nasmaak achterlaten.

Voordelen van capsules

 • Snelle opname
 • Smaakloos
 • Sabotage bestendig
 • Hogere medicijnopname

Capsules breken vaak sneller af dan tabletten, hierdoor bieden ze een snellere verlichting van de symptomen dan tabletten kunnen. De kans op een onaangename smaak of geur is kleiner dan bij tabletten. Omdat capsules zo gemaakt zijn dat ze niet kunnen breken is de kans groter dan capsules worden ingenomen en opgenomen zoals bedoeld. Last but not least: capsules hebben ene hogere medicijnopname. Er komt dus meer van het geneesmiddelen terecht in de bloedbaan, en daarom zijn capsules effectiever dan tabletten.

Nadelen van capsules

 • Minder duurzaam
 • Kortere houdbaarheid
 • Duurder
 • Niet altijd vegan
 • Lagere dosis

Over het algemeen zijn capsules minder stabiel dan tabletten. Ze kunnen reageren op omgevingscondities, bijvoorbeeld vochtigheid. Daarnaast hebben capsules ook een kortere houdbaarheidsdatum dan tabletten. Capsules die vloeistoffen bevatten zijn vaak een stuk duurder dan tabletten. Er zijn veel capsules die gelatine afkomstig van varkens, koeien of vissen bevatten. De capsules zijn dan dus ongeschikt voor veganisten. Capsules kunnen ook niet zoveel medicatie bevatten als tabletten. Je zou dus meer capsules moeten slikken om dezelfde dosis binnen te krijgen als bij een tablet.

Kan je capsules openen of tabletten pletten?

Het openen van capsules of pletten van tabletten om de vloeistof of het poeder eruit te halen is niet geheel risicovrij. De manier waarop het supplement wordt opgenomen in je lichaam kan hierdoor veranderen. Al komt het niet vaak voor, er is een kans dat je niet genoeg of juist te veel binnenkrijgt.

Tabletten of capsules, welke zijn beter?

Zowel tabletten als capsules brengen kleine risico’s met zich mee, maar beide hebben ook hun voordelen. Omdat tabletten meer ingrediënten bevatten dan capsules is de kans op gevoeligheid of allergie groter. Capsules bevatten additieven. In harde capsules zitten minder extra ingrediënten, terwijl in zachte gels meer synthetische ingrediënten zitten.

Tabletten zijn langer houdbaar dan capsules en bestaan in verschillende vormen. Bovendien kunnen tabletten een hogere dosis van een actief ingredient bevatten. Tabletten werken daarentegen wel langzamer dan capsules en soms kan de tablet ongelijk afbreken in je lichaam. Capsules werken dan wel sneller, ze zijn ook duurder en minder lang houdbaar. Wel zijn capsules beter te slikken, mocht je daar moeite mee hebben.

Supplementen bestsellers