Welke vitamines laten je beter slapen?

Van welke vitamines heb jij een goede nachtrust?

Van vitaminen en mineralen is bekend dat ze invloed hebben op je slaap. Het is dus niet zo raar dat je minder goed slaapt als je een paar dagen ‘slecht’ gegeten hebt. Ook kunnen vitaminen een oplossing zijn voor slaappillen.

Slaapproblemen

Sowieso is het verstandig met je huisarts te praten als je slaapproblemen hebt. Het kan namelijk ook met een onderliggend probleem te maken hebben zoals slaapapneu of een depressie. Belangrijk dus om te onderzoek waar je probleem ligt voordat je al je hoop op vitamines vestigt.

Hier zijn enkele vitamines en mineralen die kunnen helpen bij het bevorderen van een gezonde slaap:

  1. Vitamine D: Een tekort aan vitamine D is geassocieerd met slaapproblemen en het supplementeren ervan kan helpen de slaapkwaliteit te verbeteren.
  2. Vitamine B6: Deze vitamine speelt een rol bij de productie van serotonine, een neurotransmitter die betrokken is bij het reguleren van de slaap. Een tekort aan vitamine B6 kan de slaap verstoren.
  3. Magnesium: Magnesium heeft ontspannende eigenschappen en kan helpen bij het verminderen van angst en stress, wat kan bijdragen aan een betere slaap. Bovendien kan een tekort aan magnesium leiden tot slaapproblemen.
  4. Calcium: Dit mineraal kan helpen bij het reguleren van de slaap-waakcyclus en het bevorderen van een diepere slaap.
  5. Melatonine: Melatonine is een hormoon dat van nature in het lichaam wordt geproduceerd en een belangrijke rol speelt bij het reguleren van de slaap-waakcyclus. Supplementen die melatonine bevatten, kunnen helpen bij het bevorderen van de slaap.

Het is belangrijk op te merken dat het nemen van supplementen alleen niet voldoende kan zijn om slaapproblemen op te lossen. Het is ook belangrijk om een gezonde levensstijl te handhaven, zoals regelmatig bewegen, stress verminderen en een gezond dieet volgen.

Orthica slaap support

Orthica Slaap Support is een voedingssupplement dat verschillende ingrediënten bevat die zijn ontworpen om de slaap te bevorderen. De belangrijkste ingrediënten zijn valeriaan, melatonine en L-theanine.

Valeriaan wordt al eeuwenlang gebruikt als een natuurlijk kalmeringsmiddel en wordt vaak gebruikt om slaapproblemen te behandelen. Het kan helpen de tijd die nodig is om in slaap te vallen te verkorten en de slaapkwaliteit te verbeteren.

Melatonine is een hormoon dat van nature in het lichaam wordt geproduceerd en dat een belangrijke rol speelt bij het reguleren van de slaap-waakcyclus. Supplementen die melatonine bevatten, worden vaak gebruikt om slaapproblemen te behandelen en de slaapkwaliteit te verbeteren.

L-theanine is een aminozuur dat van nature voorkomt in groene thee en dat bekend staat om zijn ontspannende effecten. Het kan helpen om angst en stress te verminderen, wat kan bijdragen aan een betere slaap.

Hoewel er enig bewijs is dat deze ingrediënten kunnen helpen bij het verbeteren van de slaap, is het belangrijk op te merken dat de resultaten van onderzoeken gemengd zijn en dat meer onderzoek nodig is om de effectiviteit van Orthica Slaap Support

Valeriaan

Valeriaan is een kruidensupplement dat vaak wordt gebruikt om de slaap te verbeteren. Het wordt gemaakt van de wortel van de valeriaanplant en is verkrijgbaar in verschillende vormen, waaronder capsules, tabletten, thee en tincturen.

Valeriaan wordt al eeuwenlang gebruikt als een natuurlijk kalmeringsmiddel en wordt vaak gebruikt als alternatief voor slaapmiddelen. Het wordt verondersteld te werken door de hoeveelheid GABA in de hersenen te verhogen, een chemische stof die ontspanning bevordert.

Er is enig bewijs dat valeriaan kan helpen bij het verbeteren van de slaapkwaliteit en het verminderen van de tijd die nodig is om in slaap te vallen. Het is echter belangrijk op te merken dat de resultaten van onderzoeken naar de effectiviteit van valeriaan gemengd zijn en dat meer onderzoek nodig is om de exacte effecten op de slaap te bepalen.

GABA

GABA is een neurotransmitter die van nature in de hersenen wordt geproduceerd en die betrokken is bij het bevorderen van ontspanning en slaap. GABA werkt door de activiteit van neuronen in de hersenen te verminderen, waardoor het zenuwstelsel tot rust komt.

Supplementen die GABA bevatten, worden soms gebruikt om slaapproblemen te behandelen en de slaapkwaliteit te verbeteren. Hoewel er enig bewijs is dat GABA-supplementen de tijd die nodig is om in slaap te vallen kunnen verkorten en de slaapkwaliteit kunnen verbeteren, is meer onderzoek nodig om de effectiviteit ervan te bepalen.

Het is belangrijk om op te merken dat GABA-supplementen niet door iedereen goed worden verdragen en bijwerkingen kunnen veroorzaken, waaronder misselijkheid, duizeligheid en hoofdpijn. Bovendien kan GABA interageren met andere medicijnen, dus het is belangrijk om uw arts te raadplegen voordat u GABA-supplementen gebruikt, vooral als u momenteel andere medicijnen gebruikt of gezondheidsproblemen heeft. Uw arts kan u helpen bepalen of GABA geschikt is voor uw specifieke situatie en u adviseren over de mogelijke risico’s en voordelen.

Vitamine B6 tekort

Er is veel onderzoek gedaan naar het verband tussen vitamine B6 tekort en slaapproblemen. De reden hierachter is best logisch: vitamine helpt het slaaphormoon melatonine aanmaken. Zeker melatonine is goed te gebruiken voor slaapproblemen, maar wel opgelet: teveel vitamine B6 is ook niet goed en kan zelfs (bij teveel) slapeloosheid veroorzaken. Goed dus om met je huisarts te overleggen of en hoeveel vitamine B6 voor jou zou kunnen werken.

Welke invloed heeft vitamine B12?

Een beetje vergelijkbaar met B6, want vitamin B12 kan positieve en negatieve effecten op je slaap geven. Zo zijn er onderzoeken die aangeven dat vitamine B12 zorgt voor slapeloosheid, maar er zijn ook studies die de andere richting uitwijzen en claimen dat vaak wakker worden en te kort slapen komen door teveel vitamine B12. Het is dus aan te raden eerst goed vast te stellen of je uberhaupt een vitamine B12 tekort hebt.

Magnesium

Magnesium is een mineraal dat veel rollen heeft in het lichaam, waaronder het bevorderen van een gezonde slaap. Het kan helpen bij het verminderen van angst en stress, die vaak een oorzaak zijn van slaapproblemen.

Studies hebben aangetoond dat het nemen van een magnesiumsupplement kan helpen bij het verbeteren van de slaapkwaliteit, het verkorten van de tijd die nodig is om in slaap te vallen en het verminderen van nachtelijke onderbrekingen van de slaap

Vitamine C

Van vitamine C is bekend dat het positieve invloed heeft op de nachtrust. Zo bleek uit onderzoek dat mensen met een laag vitamine C niveau in hun bloed ook meer slaapproblemen hadden en daarvan ’s nachts wakker werden. Gelukkig komen de meeste mensen niet in aanraking met een vitamine C tekort, maar als je onverhoopt toch slaapproblemen hebt kun je dit zeker even onderzoeken.

Vitamine D

Je botten, spieren én immuunsysteem: zonder vitamine D kunnen ze niet. Maar dat niet alleen. Ook de nachtrust doet goede zaken met voldoende vitamine D, zo bleek al uit onderzoek dat er een verband kan zijn tussen een vitamine D tekort en slaapproblematiek. Let er dus op dat je voldoende vitamine D opneemt maar wees ook zeker scherp aan een overdaad vaan vitamine D.

Dave Leusink

Dave Leusink (1981) is één van de auteurs op Vitamines.com. Hij schrijft graag over zijn favoriete onderwerpen zoals vitamines, supplementen en algemene gezondheidsvragen. Hij is actief op Facebook, Instagram, Twitter en Linkedin.
Meer advies van Dave Leusink