Zijn natuurlijke vitamines beter dan synthetische?

Welke vitamines zijn beter: natuurlijke of synthetische?

Waarom worden synthetische vitamines in supplementen gebruikt terwijl natuurlijk veel gezonder klinkt? Er zijn verschillende redenen voor waarom dit het geval is die we in dit artikel zullen uitleggen. Daarnaast lees je de grootste verschillen tussen synthetische en natuurlijke vitaminen en de reden waarom in supplementen beide varianten voorkomen.

Waar komen vitaminen vandaan?

Stoffen die in de natuur voorkomen worden natuurlijke vitaminen genoemd. Uit groente, fruit en dierlijke producten verkrijgen we de natuurlijke vitaminen. Aan de andere kant heb je de synthetische vitaminen. Deze worden kunstmatig in laboratoria geproduceerd. Het lichaam ziet geen enkel verschil tussen de natuurlijke en synthetische vitaminen ondanks dat de oorsprong verschilt. Dit komt omdat beide soorten vitaminen dezelfde structuur en bouw hebben. De natuurlijke vitamine D en de synthetische vitamine D zijn als voorbeeld beide een ondersteuning bij gezonde botten.

Vitamines worden opgenomen door het lichaam

De opneembaarheid van de vitamines door het lichaam is het verschil tussen synthetische en natuurlijke vitamines. Volgens velen zou het lichaam natuurlijke vitamines beter opnemen dan synthetische. Het verschilt echter per vitamine of het lichaam een bepaald type vitamine beter kan opnemen.

In sommige gevallen natuurlijk, in sommige synthetisch

De keuze van de vorm van een vitamine is afhankelijk van het type vitamine voor een optimale werking in een voedingssupplement. Er zijn vitamines die in een synthetische vorm beter door het lichaam worden opgenomen. Sommige vitaminen worden dan weer juist beter in natuurlijke vorm door het lichaam opgenomen. Een voorbeeld van een vitamine in natuurlijke vorm die beter door het lichaam wordt verwerkt is vitamine E en provitamine A (bètacaroteen). Vitamine B5, B6, B12, vitamine D en foliumzuur zijn beter in synthetische vorm in te nemen. Om dus terug te komen op de vraag ‘welke vitamines beter zijn, natuurlijke of synthetische?’ is het antwoord dus: soms wel maar soms ook niet.

Geschreven door

Anouk van der Laan

Alle artikelen van Anouk van der Laan

Top 3 Vitamine pillen

Vitakruid Multivitamine Nacht Man

#1
Vitakruid Multivitamine Nacht Man

30 tabletten
  • Uitgekiende formule speciaal voor de nacht
  • Zink & SeleenSeLECT® zijn goed voor het sperma*
  • Uitsluitend de best opneembare vormen
16.90
Bekijk product
Daily Co Vitamine D3

#2
Daily Co Vitamine D3

60 softgels
  • Slechts één tablet voorziet in je vitamine D behoefte
  • Best opneembare vorm van Vitamine D
  • Kleine softgels, gemakkelijk door te slikken
7.50
Bekijk product
Vitakruid Vitamine D3 25mcg

#3
Vitakruid Vitamine D3 25mcg

120 tabletten
  • Hoge dosering, 25 mcg per tablet
  • Best opneembare vitamine D
  • Slechts 1 klein tablet per dag voor je vitamine D behoefte
14.37
Bekijk product
Bekijk meer Vitamine pillen
1 artikel toegevoegd aan jouw bestelling. Bekijk