Weerstand verhogen supplementen, verbeter je weerstand met deze supplementen

Hoe kan ik met supplementen mijn weerstand verbeteren?

Rondom de winter is het weer vaak minder goed. Dagen zijn vaak onstuimig, koud en de dagen zijn een stuk korter. In dit jaargetijde komt vermoeidheid en lusteloosheid vaak voor en lopen mensen vaker te hoesten en te snotteren. Ons immuunsysteem kan in deze tijd van het jaar dan ook wel een boost gebruiken.

Het immuunsysteem, wat is het eigenlijk?

Antistoffen en witte bloedcellen beschermen ons lichaam en maken het immuunsysteem. Je kunt het zien dat deze stoffen de soldaten van ons lichaam zijn. We zijn kwetsbaarder voor invloeden van buitenaf op het moment dat het immuunsysteem niet in balans is. Je bent daarnaast minder vatbaar voor invloeden van buitenaf als je een sterk immuunsysteem hebt.

Wat kun je doen op je weerstand optimaal te houden in deze tijd?

Gezond en gevarieerd eten is essentieel om je fit en vitaal te voelen. Eet daarom voldoende voedingsmiddelen die de natuurlijke afweer verbeteren van het lichaam. Ook het eten van voldoende fruit en groente is erg belangrijk. Producten die de natuurlijke afweer verbeteren zijn yoghurt, miso, kimchi, kefir, kombucha, karnemelk en zuurkool oftewel gefermenteerde producten. Bij een onvoldoende weerstand is het belangrijk veel fruit zoals citrusvruchten te eten. Deze bevatten veel antioxidanten zoals vitamine C en belangrijke mineralen zoals fosfor, magnesium en kalium.

Het toevoegen van bepaalde kruiden en specerijen aan maaltijden

Veel kruiden hebben een positieve werking op de gezondheid naast dat ze een smaakvolle toevoeging zijn aan maaltijden.

Deze kunnen bijdragen aan een sterk immuunsysteem. Kruiden die een positieve werking op de gezondheid hebben zijn bijvoorbeeld vlierbessen, oregano, rozemarijn, gember, kruidnagel, kaneel, venkel of anijszaad. Voeg deze eens toe aan een maaltijd of trek er een thee van.

Zorg voor voldoende rust

Per nacht heeft het lichaam tussen de 7 á 8 uur slaap nodig. Goed slapen houdt de weerstand gezond en ondersteund het herstellend effect van het lichaam. Spanningen en angst zijn vaak de gevolgen van slaaptekort, is gebleken uit onderzoek. Ook het stresshormoon cortisol neemt toe bij korte nachten. Dit stresshormoon heeft op de gemoedstoestand een negatieve werking. Zorg voor een goed slaapritme, ga niet te laat slapen en als je in de ochtend wakker bent blijf dan niet te lang liggen. Om je slaap te bevorderen kun je ook ontspanningsoefeningen doen voordat je gaat slapen.

Zorg voor een hygiënische omgeving  

Je blijft schoon en sterk door jezelf en je omgeving fris te houden. Was je groente en fruit voordat je deze eet of bereid, reinig je lichaam en was met enige regelmaat je handen.

Zorg voor frisse lucht

Je voelt je ontspannen en uitgerust als je meer tijd in de natuur besteed. Het is aangetoond dat je minder van het stresshormoon cortisol aanmaakt en je slaapkwaliteit verbeterd als je meer in de natuur bent. Ook voor het afweersysteem is dagelijks naar buiten gaan belangrijk. Een goede weerstand wordt mede bepaald door vitamine D, dat we aanmaken als onze huid in contact staat met de zon. Omdat in Nederland er vaak dagen zijn dat de zon niet hard genoeg schijnt om zelf vitamine D aan te maken is het aan te raden om een supplement met vitamine D te nemen.