Welke supplementen combineren goed?

Welke combinatie van supplementen gaan goed samen?

Het combineren van voedingssupplementen wordt vaak gedaan. Dit komt omdat er een aantal voedingsstoffen zijn die elkaar aanvullen en zorgen voor een positief effect op het lichaam. Het combineren van supplementen is iets waar vaak onderzoek naar wordt gedaan. Maar wat zijn nu de meest voorkomende combinaties en waarom worden deze met elkaar gecombineerd?

Magnesium en Calcium

Magnesium en calcium zijn twee mineralen die intensief met elkaar samen werken en elkaar nodig hebben. Voor de goede werking van je spieren zijn deze twee mineralen nodig. Om je hart te kunnen laten samentrekken en ontspannen zijn magnesium en calcium belangrijk. Voor het lichaam is deze combinatie dus essentieel. Daarbij ondersteunen ze het energieniveau en het zenuwstelsel.

Vitamine K en D

Voor je botten zijn de vitaminen K en D essentiële voedingsstoffen. Voor het ‘’vervoeren’’ van het calcium in het bloed naar de botten toe zijn deze vitaminen erg belangrijk. Voor een goede calcium opname uit je voeding is vitamine D verantwoordelijk voor. Voor het vervoeren van calcium in het bloed naar de botten en het vormen van botweefsel is vitamine K verantwoordelijk.

Naast de inname van calcium is ook het gebruik van vitamine K en D erg belangrijk om een gezonde hoeveelheid kalk in de botten te houden. Gebruik je bijvoorbeeld enkel suppletie met calcium dan kan het zijn dat het calcium niet goed vervoerd wordt. Dit kan er -ondanks suppletie met calcium- voor zorgen dat niet genoeg calcium wordt opgenomen in de botten. Dit is te voorkomen door voldoende vitamine D en K te gebruiken.

Volgens de Gezondheidsraad is het aan te raden als vrouw vanaf 50 jaar en als man vanaf 70 jaar vitamine D extra in te nemen. Eet je weinig vlees, zuivel en gefermenteerde producten en heb je het gevoel dat je hierdoor te weinig vitamine K binnenkrijgt? Dan kan een vitamine K supplement hierin de uitkomst bieden.

Zink en Selenium

Seleen, oftewel selenium en zink zijn antioxiderende voedingsstoffen. Deze antioxidanten ondersteunen de lichaamscellen om je te beschermen tegen schadelijke invloeden. Beide mineralen zijn essentieel bij het natuurlijke afweersysteem. Ook voor een goede vruchtbaarheid bij de man en voor de aanmaak van het schildklierhormoon is selenium erg belangrijk. Selenium zorgt daarnaast voor sterke haren en voor de gezondheid van de nagels. Voor het in stand houden van sterke botten en het opbouwen van eiwitten is zink weer erg belangrijk.

Vitamine B-complex

Vitamine B-complex is een verzameling van meerdere verschillende B-vitaminen in een supplement. Deze B-vitaminen worden niet aangemaakt door het lichaam zelf maar moet altijd uit voeding gehaald worden. Al deze 8 B-vitaminen hebben een functie in het zenuwstelsel en zorgen er voor dat energie vrijgemaakt kan worden. Vitamine B-complex supplementen zijn er voor de mensen die deze vitaminen niet of onvoldoende binnenkrijgen. Mensen die geen dieren of dierlijke producten eten zoals vegetariërs of veganisten hebben de grootste kans op een te lage inname van B-vitaminen.  

Een belangrijke rol is weggelegd voor vitamine B6, oftewel pyridoxine. Deze vitamine zorgt namelijk voor de energievoorziening van spieren en voor de opbouw en afbraak van eiwitten. De opname van ijzer door het lichaam wat essentieel is voor bloedcellen wordt verzorgd door vitamine B6 in combinatie met vitamine B11 (foliumzuur) en vitamine B12 (cobalamine).

Geschreven door

Anouk van der Laan

Alle artikelen van Anouk van der Laan

Top 3 Supplementen

Herbolist Collageen Beauty Blend

#1
Herbolist Collageen Beauty Blend

200 gram
  • Speciaal voor gezonde huid en voller haar
  • Anti aging, helpt fijne lijntjes tegen te gaan
  • Hoge concentratie gehydrolyseerd rundercollageen: 98.4%
26.25
Bekijk product
BOOM proteïne vanille

#2
BOOM proteïne vanille

1000 gram
  • Ontwikkeld door Arie boomsma om gezonde gewoontes te ondersteunen
  • Unieke blend van 3 eiwitten, compleet aminozuur profiel
  • Vegan, GMO-vrij en van nature vrij van zuivel, gluten, soja en andere allergenen
26.21
Bekijk product
Herbolist Collageen Puur

#3
Herbolist Collageen Puur

200 gram
  • Anti aging van binnenuit voor zichtbaar minder rimpels
  • Voor het behoud van soepele spieren en gewrichten
  • Voeg dagelijks toe aan je koffie, thee of ontbijt, binnen 4 weken resultaat.
34.95
Bekijk product
Bekijk meer Supplementen