Wat is een kaki fruit en is een kaki fruit gezond?
Heb je ooit al eens gehoord van een kaki fruit? Een kaki fruit lijkt qua vorm op een grote tomaat en heeft een diep oranje kleur. Kaki fruit wordt ook wel eens sharonfruit genoemd. De schil van een kaki fruit is wat harder, hoort een glans te hebben en is eetbaar.
Een kaki fruit typeert zich door de zoete en romige smaak van de vrucht. Kaki fruit is in onze wintermaanden te koop en komt oorspronkelijk uit China.
Kaki fruit, wat is het?
Sensorisch lijkt een kaki fruit op een kruising tussen een flinke tomaat en een kleine pompoen en heeft een mooie diepe oranje kleur. Net als de schil is de vrucht ook oranje. Net als bij een tomaat heeft een kaki fruit een groene kroon. Andere namen voor een kaki fruit zijn kaki, persimmon, sharonfruit en kakivrucht.
Kakifruit wordt dus ook wel sharonvrucht genoemd. Onterecht, want dit zijn eigenlijk twee verschillende soorten.
Wat is de oorsprong van kaki fruit?
Van origine komt kaki fruit uit China. Tegenwoordig wordt kaki fruit op meerdere plekken geteeld. Dit zijn gebieden waar een gematigd tot warm klimaat heerst zoals Zuid-Europa, Thailand, Nieuw-Zeeland, Israël en Myanmar.
Lees ook: Wat doet vitamine K voor de gezondheid?
Door de geneeskrachtige werking van kaki fruit wordt in China het van oudsher al gegeten. Consumptie van kaki fruit zou bijdragen aan een betere weerstand en verschillende pijnklachten verlichten. De (sub)tropische gebieden in Azië zijn dus de regio’s waar kaki fruit van origine vandaan komt. Niet alleen voor de smaakvolle vrucht wordt deze al duizenden jaren geteeld maar ook voor het mooie hout van de kakiboom.
Het hout van de kakiboom wordt vaak gebruikt. In de betere tuincentra zijn deze kakibomen te koop. De Latijnse naam van deze boom is Diospyros kaki.
Het eten van een kaki fruit
Het beste eet je een kaki fruit als deze rijp tot overrijp is. Een kaki fruit smaakt honingachtig, romig en is lekker zoet. In tegenstelling tot veel andere vruchten is de schil van een kaki fruit ook prima eetbaar.
Officieel is het seizoen voor de kaki fruit van december tot en met februari maar doordat het nu op verschillende plekken in de wereld wordt geteeld, is kaki fruit jaarrond in de supermarkt verkrijgbaar.
Leestip: Wat zijn de gezondheidsvoordelen van safraan?
Gebruik een kaki fruit eens door een smoothie. Mix wat yoghurt, banaan, sinaasappel en kaki fruit en je zet een heerlijke gezonde smoothie op tafel.
Kaki fruit vs. sharonfruit, wat is het verschil?
In een sharonfruit zitten geen pitten die er in een kakifruit wel in zitten. Sharonfruit is een merknaam van de kakivrucht. De naam sharonfruit komt van de Israëlische rivier de Sharon, het gebied waar deze vrucht groeit.
Een ander verschil is de kleur van het vruchtvlees. Het vruchvlees van een kakifruit is donkerder dan die van een sharonfruit. In tegenstelling tot kakifruit, is sharonfruit ook prima onrijp te eten. Dit geeft echter een stroef gevoel in de mond omdat in een onrijpe kaki veel looizuur (tannines) zit.
Door de wereldwijde teelt van kakifruit zijn er nieuwe variaties van de kaki fruit op de markt gekomen. Zo bevatten de Fuyu uit Brazilië en de Rojo Brillante uit Spanje weinig tot geen looizuur en rijpen sneller.
Voor een zoete, honingachtige smaak van een kaki fruit is het belangrijk deze goed te laten rijpen.
Is een kaki fruit goed voor de gezondheid?
Kaki valt onder fruit en fruit is opgenomen in de Schijf van Vijf. Dit betekent dus dat een kaki in een gezonde levensstijl past. Twee stuks fruit per dag eten wordt geadviseerd. Een kaki is een perfecte snack omdat deze ongeveer 170 gram weegt.
Welke voedingsstoffen vind je in een kaki?
Kaki is ook een goede dorstlesser omdat de vrucht voor 80% uit water bestaat. Per 100 gram kaki krijg je de volgende voedingsstoffen binnen:
Koolhydraten: 18,6 gram
Eiwitten: 0,5 gram
Vetten: 0 gram
Vezels: 0,5 gram
De koolhydraten uit een kaki fruit worden gehaald uit de zogenoemde fruitsuikers. Deze ‘snelle suikers’ worden ook wel monosachariden genoemd. Door de snelle stijging in het bloedsuiker krijg je een snelle energie boost. Aan de andere kant daalt deze zelfde bloedsuiker ook weer snel waardoor er ook een suikerdip ontstaat.
De C vitamine is de vitamine die het best vertegenwoordigd is in een kaki fruit. Per 100 gram kaki zit er 16mg vitamine C in. De Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid vitamine C bij volwassene is 75mg. Als je dus een hele kaki heeft, heb je al meer dan 30% van je ADH aan vitamine C binnen!
Naast vitamine C vind je in een kaki de vitamines A, B1, B2, B3, B6 en B11.
Vitamine C is essentieel voor een gezond lichaam. Het zorgt onder andere voor een betere ijzeropname en ondersteund de gezondheid van botten, huid, kraakbeen en bloedvaten.
Naast belangrijke voedingstoffen en vitamines bevat een kaki ook verschillende mineralen zoals magnesium, fosfor, koper en kalium en mangaan. Je krijgt de volgende mineralen met de bijbehorende hoeveelheden binnen op het moment dat je een hele kaki (+-170 gram) eet:
Mangaan: 1,2mg, 40% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid
Magnesium: 19mg, 5% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid
Fosfor: 32mg, 6% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid
Koper: 1,7mg, 6% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid
Kalium: 300mg, 8% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid
Een kaki is een gezonde snack! Per hele kaki van 170 gram zitten er 130 kcal in. Dit is hetzelfde aantal kcal als twee appels of één banaan. De fruitsuikers in een kaki zorgen voor de energie.
Wanneer is een kaki verkrijgbaar?
Een kaki is van oudsher niet jaarrond verkrijgbaar omdat het een seizoenvrucht is. Tegenwoordig is een kaki jaarrond in de supermarkt verkrijgbaar. Het grootste aanbod kaki fruit is in de herfst en winter.
Lees ook: Is watermeloen gezond?
Ook bestaat er een gedroogde variant van kakifruit. In het Japans heeft dit hoshigaki.
Waar bewaar je een kaki fruit?
In de supermarkt vind je vaak nog harde kaki’s. Deze rijp je het beste door ze in de fruitschaal te leggen. Als een kaki vrucht zacht aanvoelt is deze rijp. Om een rijpe kaki wat langer te bewaren kun je hem in de koelkast leggen. Eet dan de kaki wel binnen drie dagen.
Wil je het rijpen van een kaki versnellen? Leg deze dan naast de appels in de fruitschaal.
Hoe eet je een kaki?
Een rijpe kaki eet je het beste door deze uit te lepelen net als een kiwi of door hem te schillen. Een onrijpe kaki kun je het beste in stukken snijden en met de schil eten, net als een appel. Was van te voren de schil goed af.
Voordat je fruit schilt kun je hem beter eerst wassen. Zo blijven de voedingsstoffen beter behouden.
Kaki kan ook uitstekend toegevoegd worden aan bepaalde gerechten. Zo kun je stukjes kaki toevoegen aan een (fruit)salade, toevoegen aan couscous of door een smoothie mixen.
Leestip: Is pure chocolade gezond?
Wanneer een kaki rijp is kun je er eenvoudig een mousse of compote van maken. Om een jam van kaki te maken gebruik je het beste niet onrijpe kaki’s. Wil je echt eens uitpakken? Maak dan eens als toetje een gevulde kaki of bak muffins van kaki fruit. Door de vaste structuur van een kaki kun je deze prima roosteren in de oven of grillen om vervolgens toe te voegen aan een maaltijdsalade