Zijn dadels gezond?

Welke vitamines zitten in een dadel?

Een dadel heeft een heerlijke zoete smaak en zit bomvol vitamine B en mineralen. Zijn deze vruchten wel zo gezond als dat veel mensen denken? Je leest hier alles over de gezondheidsvoordelen en nadelen van een dadel en wat de voedingsstoffen zijn.

Dadels, wat zijn het eigenlijk?

De dadelpalm is de boom waaraan de dadels groeien. Dadels groeien in grote trossen aan de vrouwelijke dadelpalmen. Een dadel is onderdeel van de steenvruchten familie. Dit komt omdat er in een dadel een harde pit zit.

Het Midden-Oosten is waar de dadelboom van origine vandaan komt. Veruit de meeste dadels worden hier nog steeds geteeld. Ook in bepaalde delen in Australië of de Verenigde Staten groeien ze inmiddels.

Een verse dadel heeft een gele kleur en heeft een ovale vorm. De smaak van een verse dadel lijkt op die van honing. Dadels worden ook vaak gedroogd. Een dadel kun je drogen door deze in de zon te leggen. Om het proces van drogen te versnellen worden ze ook wel in de oven gelegd op een lage temperatuur.

De textuur is taaier maar de smaak is zoeter bij een gedroogde dadel. Dit komt omdat al het vocht uit de dadel is verdwenen. Een gedroogde dadel is langer houdbaar dan een verse.

Een dadel kan op verschillende manieren gebruikt worden. Een dadel gaat goed in combinatie met kaas en noten maar ook gewoon als snack. Ook in een taart of cake zijn dadels goed te gebruiken. Dadels zorgen ook voor een heerlijke zoete smaak in bijvoorbeeld oosterse stoofschotels.

Feitje
Een dadel is erg belangrijk binnen de Islam. Om het vasten te doorbreken wordt er tijdens de Ramadan altijd een dadel gegeten

Welke soorten dadels zijn er?

In de meeste supermarkten kun je kiezen uit twee soorten dadels:

Ajwa dadels
Medjoul dadels

De Ajwa dadel is wat kleiner van formaat. Ze voelen wat harder aan in de mond en zijn minder sappig. Dit type dadel is een stuk goedkoper wat een voordeel is. De Ajwa dadel wordt vaak gekonfijt. Hierdoor zijn ze erg zoet van smaak omdat ze veel suiker bevatten.

De Medjoul dadel is prijziger maar niet zonder reden. Ze hebben vaak meer smaak, zijn sappiger en groter. Het kost veel meer tijd om deze soort dadel te oogsten. Het plukken en rijpen zijn de oorzaken hiervan. Deze soort dadel wordt in de zon gedroogd en met de hand geplukt.

Feitje
In Nederland zijn de Ajwa en Medjoul de populairste dadels maar er zijn in totaal wel meer dan 400 verschillende soorten!

Wat zijn de voedingswaarden in een dadel?

Wat zijn de voedingswaarden van een dadel? De meeste mensen zien een dadel als een gezonde snack maar is dat ook echt zo? De gedroogde- en verse dadel verschillen in voedingswaarden.

De volgende voedingsstoffen vind je in 100 gram verse dadels:

139 kcal
1,5 gram eiwitten
31,3 gram koolydraten
Waarvan suiker: 31,3 gram
0,1 gram vet
waarvan verzadigd: 0 gram
3,6 gram vezels

Verse dadels bevatten ook belangrijke vitamines en mineralen. In 100 gram verse dadels vind je de volgende voedingsstoffen:

Vitamine B5: 0,8 mg
Vitamine B6: 0,12mg
Kalium: 410 mg
Magnesium: 24 mg
Koper: 0,12 mg

Wat zijn de voedingswaarden van gedroogde dadels?

Je vindt de volgende voedingswaarden in 100 gram gedroogde dadels:

315 kcal
2 gram eiwitten
73 gram koolhydraten
Waarvan suiker: 70 gram
0 gram vet
7,5 gram vezels

De volgende hoeveelheden vitaminen en mineralen vind je in gedroogde dadels:

Vitamine B3: 2,2 mg
Vitamine B5: 0,8 mg
Vitamine C: 14 mg
Kalium: 600 mg
Ijzer: 1,5 mg
Koper: 0,26 mg

Wil je minder calorieën binnenkrijgen en meer goede vitaminen? Kies dan voor verse dadels.

Wat zijn de zes gezondheidsvoordelen van dadels?

Of dadels echt gezond zijn heb je je vast wel eens afgevraagd. Ja, dadels zijn gezond. Doordat een dadel veel calorieën bevat is het wel belangrijk dat je er niet teveel van eet. Hieronder lees je de zes bewezen gezondheidsvoordelen van het eten van dadels.

  • Dadels zijn voedzame vruchten

Zeker als dadels gedroogd zijn, bevatten ze relatief veel calorieën. Hierdoor zijn het goede energiebronnen. Op het moment dat je dadels toevoegt aan een maaltijd krijg je veel belangrijke vitamines en mineralen binnen. Een dadel is hierdoor een voedzamere snack dan graanrepen of koekjes.

Zo krijg je veel magnesium, kalium maar ook vitamine B binnen.

  • Er zitten veel vezels in een dadel

Per 100 gram gedroogde dadel zitten er maar liefst 7,5 gram vezels in. Met het eten van dadels krijg je dus al een groot deel van de ADH (Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid) vezels binnen.
Vezels zijn erg belangrijk voor de gezondheid. Op het moment dat je moeite hebt met naar de wc gaan helpen vezels om de stoelgang te verbeteren.

Ook stijgt je bloedsuikerspiegel minder snel door de vezels. Je krijgt veel gelijkmatiger energie omdat de vezels ervoor zorgen dat de suikers geleidelijk in de bloedsomloop terecht komen.

  • Er zitten veel antioxidanten in dadels

Vrije radicalen worden bestreden door de anti oxidanten en vallen instabiele cellen in het lichaam aan. Ontstekingen en bepaalde ziektes kunnen hiermee worden voorkomen. Dadels zijn een rijke bron aan deze antioxidanten. Zo geef je het lichaam en de gezondheid een boost.

De antioxidanten die in een dadel aanwezig zijn vervullen allemaal een andere functie in het lichaam. Zo zijn er antioxidanten die hart- en oogproblemen kunnen verhelpen en andere remmen juist weer ontstekingen. Er zijn zelfs antioxidanten die zouden helpen om het risico op kanker te verlagen.

  • Dadels ondersteunen de goede werking van de hersenen

Dadels zouden bijdragen aan een goede functie van de hersenen. Het risico op de Ziekte van Alzheimer zou verkleind worden omdat de dadels de ontstekingswaarde in de hersenen verlagen. In je hersenen ontstaan er ook minder plaques door verschillende stofjes in dadels. Plaques zijn eiwitten die in een later stadium dementie veroorzaken.

Ook kunnen dadels de hersenen ondersteunen met een betere concentratie en beter geheugen. Bepaalde stoffen in de dadel zouden dit bewerkstelligen is gebleken uit een onderzoek op muizen.
Je gemoedstoestand verbeterd ook door dadels omdat ze stressniveaus kunnen doen verlagen.

  • Een makkelijkere bevalling door dadels

Bij vrouwen die bijna gaan bevallen kunnen dadels ook een effect hebben. Vooral wanneer je regelmatig dadels eet in de laatste weken van de zwangerschap.

Zo zou je gemakkelijker ontsluiting kunnen krijgen. De kans op inleiding wordt verkleind omdat de bevalling van nature op gang komt. Dadels bevatten een stofje dat lijkt op oxytocine. Oxytocine laat een bevalling op gang komen omdat het op een natuurlijke manier weeën stimuleert.

Lees ook: Is passievrucht gezond?

Het opwekken van een bevalling is ook iets waar dadels bij kunnen helpen is gebleken uit onderzoek. Een makkelijkere en snellere bevalling zouden door deze vruchten voor kunnen zorgen. Het regelmatig eten van dadels enkele weken voor de bevalling is hierbij wel belangrijk.

Meerdere onderzoeken hebben dit bevestigd. Voor een definitieve link tussen een gemakkelijkere bevalling en het eten van dadels is echter meer onderzoek nodig.

  • De botten worden ondersteund door het eten van dadels

Dadels zijn goed voor de botten door de verschillende mineralen. Een dadel bevat bijvoorbeeld calcium, magnesium en kalium. Deze mineralen dragen bij aan de gezondheid van de botten.

Vooral bij oudere mensen geeft het eten van dadels gezondheidsvoordelen. Ondanks dat dadels voor iedereen goed zijn, slijten botten sneller bij oudere mensen.

Feitje
Meng cacao, kokosolie en noten met dadels voor gezonde, voedzame dadelballetjes.

Dadels: wat zijn de nadelen?
Buiten alle bovengenoemde voordelen zijn er een aantal nadelen verbonden aan het eten van dadels. Houd hier dus rekening mee.

Veel suiker in een dadel

Een dadel bevat veel suiker. Ondanks de grote hoeveelheid vezels in een dadel kan het veel en snel eten van dadels zorgen een snelle stijging in de bloedsuikerspiegel.

Je bent dan geneigd om meer te snacken omdat je door de snelle stijging een energiedip krijgt. Ontstekingen, hartklachten en diabetes zijn ook gevolgen van te veel suiker eten.

Feitje
Door de grote hoeveelheid fruitsuikers in dadels lijkt de zoete smaak een beetje op karamel.

Dadels zijn calorierijk
Dadels zijn zeker een gezonde snack maar je moet opletten dat je er niet teveel van eet.

Er zitten namelijk meer dan 300 calorieën in 100 gram dadels. Eet dus niet in één keer teveel dadels om er voor te zorgen dat niet ongemerkt gewicht aankomt.

Kan suiker vervangen worden door dadels?

Ter vervanging van suiker kunnen dadels gebruikt worden. Je kunt dadelpasta in de winkel kopen of zelf maken. In een smoothie kun je ook gemakkelijk kleine stukjes dadel stoppen.

Het is niet meteen gezonder om dadels te gebruiken in plaats van suiker. Dit omdat dadels dus veel calorieën bevatten.

Welke dadels kun je het beste kopen?

De beste dadel is de medjoul dadel. Dit komt door de karamel-achtige smaak, veel vruchtvlees en door het grote formaat. Zowel verse als gedroogde dadels koop je bij notenwinkels. De medjoul dadel is smeuïg en zacht, de gedroogde dadel is plakkeriger en zoeter. Beide varianten zijn zeker aan te raden.

YouTube video

Tot slot

Zijn dadels gezond om te eten? Er zijn tenslotte verschillende voor- en nadelen. Het antwoord is, ja! Dadels zijn er gezond om af en toe te eten in kleine hoeveelheden. Zeker voor wat extra belangrijke vitaminen en mineralen is een dadel erg geschikt.

Eet niet teveel dadels door het hoge aantal calorieën en suikers. Dan werkt een dadel juist averechts.

Lees ook: Zijn vijgen gezond?

Geschreven door

Anouk van der Laan