Keuzehulp

Aanbieding

Vitamine B

Vitamine B kopen

Vitamine B kopen doe je makkelijk en snel op Vitamines.com. Vitamine B heeft een voornam rol in de energiehuishouding en allerlei lichaamsprocessen. Aangezien je lichaam zelf geen B-vitamines kan aanmaken, zul je het via voeding of via één van de vitaminepillen hieronder binnen moeten krijgen.

B vitamines

Wat is vitamine B?

Vitamine B is een overkoepelende naam voor acht afzonderlijke B-vitaminen, te weten: vitamine B1, B2, B3, B5, B6, B8, B11 en B12. Samen worden ze de B-vitaminen of soms vitamine B-complex genoemd. Alle B-vitaminen zijn wateroplosbaar en hebben de overeenkomst dat ze een heel belangrijke rol in de celstofwisseling spelen.

vitamine b

Vitamines B supplementen

Als co-enzymen zijn ze belangrijk voor diverse lichaamsfuncties en bovendien heeft iedere B-vitamine zijn eigen werking in het lichaam. De B-vitaminen werken heel goed samen en versterken elkaar ook. Daarom bevat een goed vitamine B-complex of multivitamine alle benodigde B-vitaminen. Supplementen met afzonderlijke vitamines B kunnen geschikt zijn bij een specifiek vitamine B tekort, zoals vitamine B12 supplementen.

Welke B vitaminen zijn er?

Vitamine B1

Vitamine B1 ook wel thiamine genoemd, is de eerste vitamine die werd ontdekt en bestaat uit een verbinding van zwavel en stikstof. B1 heeft verschillende functies in je lichaam, zo is het bijvoorbeeld een belangrijke stof die energie helpt vrij te maken uit vetten, koolhydraten en eiwitten. Hierdoor wordt B1 ook wel een energievitamine genoemd.

“Vitamine B is een overkoepelende naam voor acht afzonderlijke B-vitaminen.”

Mannen hebben overigens (iets) meer B1 per dag nodig dan vrouwen. Verschillen in de levensstijl, zoals (te veel) alcohol drinken kan de B1 voorraad in het lichaam verminderen. Voor een optimale gemoedstoestand is vitamine B1 ook van belang.

Vitamine B2

Vitamine 2 (riboflavine) is een flavoproteïne. Heel kenmerkend voor vitamine B2 is dat het tevens als gele kleurstof wordt ingezet en bekend staat als E-nummer E101. Dit is de reden dat je urine na het innemen van een goede multivitamine of B-complex opvallend geel kan kleuren door de vitamine B2 die erin zit. Naast riboflavine kan ook de actieve vorm riboflavine-5-fosfaat worden verwerkt.

Vitamine B2 heeft ook een belangrijke voor je energiestofwisseling en heeft tevens diverse gunstige gezondheidseffecten op onder andere de huid, bloedcellen, ogen en het zenuwstelsel. Ook hier geldt de waarschuwing om op te passen met alcohol, omdat alcohol de opname van vitamine B2 verminderd.

Vitamine B3

Er zijn soorten vitamine B3: niacine (nicotinezuur) en niacinamide (nicotinamide). Vitamine B3 is veel betrokken bij lichaamsprocessen, denk hierbij aan je energiestofwisseling, zenuwstelsel en je stemming.

Vitamine B3 is te vinden in verschillende voedingsmiddelen en kan slechts in beperkte mate in het lichaam gevormd worden uit het aminozuur tryptofaan. Ook belangrijk om te weten is dat vitamine B3 in voedsel afneemt bij verhitting. Let er bij hooggedoseerde B3 suppplementen op of het product niacine of nicotinezuur bevat, aangezien niacine roodheid op je gezicht veroorzaken. Voedingssupplementen met nicotinamide geven dit effect niet. Daarnaast hebben mannen iets meer B3 nodig dan vrouwen.

Vitamine B5

Met de wetenschappelijke naam van vitamine B5, pantotheenzuur, wordt verwezen naar het Griekse woord ‘pantos’ wat ‘overal’ betekent. Die naam is niet toevallig gekozen: B5 komt niet alleen veel in voedingsmiddelen voor, maar ook in al je cellen. Het is helaas ook een voedingsstof die snel verloren kan gaan bij het verhitten van voedsel in de pan.

Ook vitamine B5 is belangrijk voor je energiestofwisseling. Het maakt namelijk deel uit van co-enzym A wat betrokken is bij de stofwisseling van zowel koolhydraten als vetten. Daarnaast draagt B5 bij tot de normale vorming van steroïde hormonen, vitamine D en enkele neurotransmitters. Bepaalde factoren in je levensstijl zoals te veel stress, te veel alcohol of het eten van te veel bewerkt voedsel kunnen de B5 niveaus in je lichaam negatief beïnvloeden.

vitamine b kopen

Vitamine B6

Vitamine B6 (pyridoxine) speelt een voorname rol bij veel lichaamsprocessen en hierdoor een heel belangrijke cofactor, denk aan de vorming van rode bloedcellen, bij homocysteïnemetabolisme en bij de regulering van je hormonale activiteit in je lichaam. Daarnaast ondersteunt B6 je immuunsysteem.

In voedingssupplementen wordt pyridoxine of de biologisch actieve vorm pyridoxal-5-fosfaat (P5P) verwerkt, waarbij pyridoxine eerst in je lichaam moet worden omgezet in de actieve vorm. Iemand die rookt kan de behoefte aan B6 beïnvloeden. Vitamine B6 werkt veel samen met foliumzuur en vitamine B12 in je lichaam.

Vitamine B8

Vitamine B8 is in Nederland het meest bekend onder de naam biotine, maar in Duitsland en de Verenigde Staten heet biotine juist weer vitamine B7. Vroeger werd biotine ook wel vitamine H (van Vitamine Huid) genoemd vanwege de effectieve ondersteuning van je huid. Biotine heeft ook weer een belangrijke rol in de energiestofwisseling en het is een gunstige voedingsstof voor een goed geestelijk evenwicht. Tot slot is biotine heel belangrijk voor je haar en slijmvliezen.

Vitamine B11

Vitamine B11 is het meest bekend als foliumzuur of in zijn actieve vorm genoemd folaat. Zwangere vrouwen zijn het meest bekend met foliumzuur vanwege zijn opvalled gunstige bijdrage aan de groei van het ongeboren kind. Maar niet alleen zwangeren hebben baat hierbij, want foliumzuur is een heel belangrijke vitamine voor iedereen.

In sommige landen zoals Duitsland en Frankrijk heet foliumzuur ook wel B9. Foliumzuur werkt vooral goed wanneer vitamine B6 en B12 in je lichaam voldoende aanwezig zijn. In voedingssupplementen kunnen verschillende vormen gebruikt worden. Benamingen voor B9 die op het etiket kunnen staan zijn:

 • Foliumzuur
 • Folaat
 • 5-methyltetrahydrofolaat (5-MTHF)
 • 6(S)-5-methyltetrahydrofolaat
 • Calcium L-methylfolaat.

Iedere vorm heeft zijn eigen voor en nadelen, zo is de ene vorm is weer actiever of stabieler dan de andere vorm van B11.

vitamine b12

Vitamine B12

Vitamine B12 is misschien wel de bekendste B-vitamine, en wordt naast de multivitamines ook het meest verkocht in ons land. Net als de andere B-vitaminen is B12 oplosbaar in water. Heel opvallend: in tegenstelling tot andere B-vitaminen kan je lichaam B12 minstens 3 jaar of soms zelfs nog langer opslaan.

Vitamine B12 is er in verschillende cobalamineverbindingen zoals cyanocobalamine, methylcobalamine, adenosylcobalamine en hydroxycobalamine. De synthetische vorm cyanocobalamine is de vorm die je het meest in B12 supplementen aantreft.

In vitamine B12 injecties wordt juist hydroxycobalamine het meest gebruikt. Zowel methylcobalamine als adenosylcobalamine zijn actieve biologisch vormen die je lichaam direct kan inzetten. De verschillende soorten hebben enigszins verschillende effecten in het lichaam en kunnen elkaar ook aanvullen.

B12 vind je vooral in dierlijk voedsel want melk en kaas zijn een beperkte bron van vitamine B12. Om B12 uit voedsel op te nemen ben je afhankelijk van een stof in je maag die de intrinsieke factor wordt genoemd. B12 wordt aan deze stof gekoppeld waarna jet lichaam deze vitamine kan opnemen en gebruiken. Overigens neemt het opnamevermogen wel wat af naarmate je meer B12 binnenkrijgt.

Hoe ontstaat een B12 tekort?

Een ander opvallend element is dat niet alle vitamine B12 uit voedsel daadwerkelijk kan opgenomen. Hierdoor kan een vitamine B12 tekort ontstaan, al zal deze pas voordoen na enige tijd door de voorraad die in je lichaam. Daarom luidt het advies voor vegetariërs, veganisten, ouderen, zwangere vrouwen en specifieke mensen die medicijnen gebruiken,
om hun B12 inname goed in de gaten te houden.

Waar is vitamine B goed voor?

 • Vitamine B biedt verschillende voordelen en is vooral goed voor je cel- en energiestofwisseling.
 • Vitamine B1 (thiamine) draagt bij aan een goede energiemetabolisme en is daarnaast zeer goed voor het hart, zenuwstelsel en een evenwichtige geestelijke balans.
 • Vitamine B2 (riboflavine) ondersteunt je energieniveau en kan vermoeidheid en moeheid helpen verminderen. Ook draagt B2 bij tot de instandhouding van normale rode bloedcellen, wat belangrijk is voor een goed gezichtsvermogen en je huid en slijmvliezen. Ook draagt B2 bij tot een normaal ijzermetabolisme, beschermt het de cellen tegen oxidatieve schade en heeft een positieve invloed op een goede werking van het zenuwstelsel.
 • Vitamine B3 (ook wel niacine of niacinamide) draagt bij tot een normale energieproductie en het verminderen van vermoeidheid. B3 is belangrijk voor je huid, slijmvliezen en zenuwstelsel, voor een gezond psychologisch functioneren en voor een goed leervermogen.
 • Vitamine B5 (pantotheenzuur) stimuleert de energiestofwisseling en kan helpen om de vermoeidheid te verminderen. Het is daarnaast belangrijk voor je psychologisch functioneren. Vitamine B5 draagt ook bij tot een normale synthese van steroïde hormonen, vitamine D en sommige neurotransmitters.
 • Vitamine B6 (pyridoxine) draagt bij tot een optimale energiestofwisseling. Daarnaast draagt B6 bij tot de vorming van rode bloedcellen, normale cysteïnesynthese, normaal homocysteïnemetabolisme, regelen van de hormonale activiteit, normale werking van het immuunsysteem, normaal eiwit- en glycogeenmetabolisme, normale psychologische functies, en geeft het extra energie bij vermoeidheid. B6 is ook goed voor het zenuwstelsel.
 • Vitamine B8 (biotine) kan de natuurlijke energie in het lichaam activeren. Biotine is ook erg goed voor je huid, haar en slijmvliezen. Daarnaast draagt B8 bij tot een normaal eiwit-, koolhydraat- en vetmetabolisme. Biotine is belangrijk voor een heldere geest, voor geestelijke inspanning en voor je humeur. Ook heeft B8 een positieve invloed op de werking van het zenuwstelsel.
 • Vitamine B11 (foliumzuur) is belangrijk bij de vermindering van vermoeidheid en kan weerstand bieden tegen stress. B11 is belangrijk voor zwangere vrouwen: het draagt bij tot de vorming van de placenta en de groei van het ongeboren kind. Daarnaast zorgt B11 voor een normale aminozuursynthese, de aanmaak van rode en witte bloedcellen, het proces van celvernieuwing en weefselvorming, en een normale metabolisme van homocysteïne. Niet onbelangrijk is ook dat foliumzuur je immuunsysteem helpt.
 • Vitamine B12 (cobalamine) kan bijdragen tot een normaal energieleverend metabolisme en kan helpen bij je vermoeidheid. Tevens is B12 gunstig voor de productie van rode bloedcellen, de celdeling, het normale homocysteïnemetabolisme, het mentale evenwicht en je zenuwstelsel. Daarnaast ondersteund ook B12 het immuunsysteem.

Voeding of voedingssupplementen?

Omdat B-vitamines sterk op elkaar inwerken, is het zeer belangrijk dat je van elk van de B-vitamines voldoende binnenkrijgt via de voeding of voedingssupplementen. De reden hiervoor is dat B-vitaminen essentieel voor je lichaam zijn en ook niet in het lichaam kunnen worden aangemaakt.

wat is vitamine b

Op vitamine B12 na kan er bijna geen voorraad B-vitaminen in je lichaam worden opgeslagen. Je lichaam plast namelijk overtollige B-vitaminen uit via de urine. Als je de B-vitaminen van het lichaam aan wilt vullen, kan een goed supplement zoals een vitamine B-complex een goede keuze zijn. Ook een kwalitatieve multivitamine met voldoende B vitamines kan een goede optie zijn.

Waar zit vitamine B veel in?

 • Vitamine B1 zit veel in volkoren graan, aardappelen, groenten, zuivel en vlees.
 • Vitamine B2 zit veel zuivel, vlees en groenten.
 • Vitamine B3 zit veel in vlees, vis, volkoren graan, groenten en peulvruchten.
 • Vitamine B5 zit veel in zeevruchten, kip, eieren, rundvlees, aardappelen en zuivel.
 • Vitamine B6 zit veel in bananen, volkoren graan, bonen, noten en vis.
 • Vitamine B8 zit veel in noten, sojabonen, eieren en (rood) vlees.
 • Vitamine B11 zit veel in groene bladgroente, peulvruchten en eieren.
 • Vitamine B12 zit veel in dierlijke producten (denk aan vlees, vis, zuivel of eieren).

Waarom vitamine B supplementen?

Vitamine B supplementen kunnen een heel goede aanvulling zijn op gezonde voeding. Wil je genoeg vitamines uit voeding halen, dan is het belangrijk dat je gevarieerde en gezonde voeding eet, en slechte gewoontes zoals roken en alcohol drinken vermijdt.

Mensen die vegetarisch of veganistisch eten kunnen mogelijk een tekort hebben aan bepaalde B-vitaminen, zoals vitamine B12 tekort. In zo’n geval is het gebruik van aanvullende vitamine B supplementen of een goed vitamine B12 voedingssupplement een idee, omdat iemand dan precies weet hoeveel vitamine B erin het supplement zit. Daarnaast bevatten onze multivitamines ook voldoende B-vitaminen. .

Interessante feitjes over B vitaminen

 • Vroeger werd er gedacht dat slechts één B-vitamine bestond, want pas later ontdekte men dat het verschillende vitaminen betrof.
 • Over de exacte hoeveelheid B-vitamines bestaat discussie. Vroeger werden er 20 verbindingen geteld, maar aangezien niet alle stoffen essentieel bleken worden ze niet allemaal meegerekend.
 • Omdat men vroeger dacht dat een vitamine B1 tekort leidde tot de ziekte Beriberi, werd B1 vroeger ook wel een Beriberi vitamine genoemd.
 • Lever is één van de meest voedzame bronnen van vitamine B2.
 • Vitamine B3 wordt soms ook vitamine PP wordt genoemd (Pellagra Preventing) aangezien een B3 tekort kan leiden tot de vitamine gebrek ziekte Pellagra?
 • Zonnebloempitten bevatten opvallend veel B3, B5, B6 en foliumzuur bevatten.
 • Iemand die veel rauwe eieren eet loopt het risico op een biotine tekort omdat de stof avidine in rauwe eieren voorkomt dat biotine goed in het lichaam kan worden opgenomen.
 • Slechte gewoonten zoals teveel alcohol consumpties kunnen de reden zijn dat B-vitaminen sneller opraken in je lichaam.

Wil je meer weten over dit onderwerp? Contact dan de schrijver van dit artikel, Dave Leusink op het email adres dave@vitamines.com. Bellen kan tijdens kantooruren naar telefoon nummer: 020-3086875.

Hoe zit het met bijwerkingen zoals braken als je zwanger bent?

Het komt inderdaad voor dat er vitamine B supplementen worden voorgeschreven wanneer vrouwen zijn en soms de nijging tot braken hebben.

vrouw zwanger braken

Wil je meer weten over onze vitamins of je inlezen hoe je een vitamine b12-tekort kunt oplopen? En wat heeft panthoteenzuur ermee te maken? Al deze symptomen en veelgestelde vragen komen in ons blog aan bod.

Filter

16 artikelen gevonden

16 artikelen gevonden

Glow-challenge

Glow Challenge e-boek

Orthica Co-enzym B6-20

Orthica Co-enzym B6-20

Orthica Co-enzym B complex

Orthica Co-enzym B complex

Orthica Balanced B50 & C

Orthica Balanced B50 & C

Fittergy Vitamine B complex

Fittergy Vitamine B complex

Orthica Vitamine B1 100

Orthica Vitamine B1 100

Orthica Vitamine B 100 SR

Orthica Vitamine B 100 SR

 • Gratis verzending boven de €20.-
 • Voor 23:00 uur besteld, vandaag verzonden
 • Gratis tips bij inschrijving

100% kwaliteit van Vitamines.com

Niet ieder ‘vitamine B12’ of ‘whey protein’ supplement is hetzelfde: het ene supplement werkt soms veel beter dan de andere. Bijvoorbeeld door het soort stof dat als ingrediënt wordt gebruikt. De specialisten van Vitamines.com reviewen daarom eerst ieder supplement in onze webshop.

Wat zijn de beste supplementen?

De beste supplementen komen, in onze ogen, uit een combinatie van orthomoleculaire wetenschap en de traditionele Chinese geneeskunde. De geneeskunde uit China leert ons hoe je specifieke nutriënten beter kunt laten samenwerken om veel sterker te worden.
Lees meer Lees minder

Waarom is opneembaarheid belangrijk?

Vitamines.com let vooral op de ‘biologische beschikbaarheid’ van supplementen. De reden hiervoor is simpel: hoe hoger de biologische beschikbaarheid, hoe beter opneembaar het is. Vaak zijn biologische stoffen het beste, maar niet altijd. Bij Vitamines.com vind je daarom altijd de beste varianten.

Nederlandse supplementen
De supplementen in de webshop van Vitamines.com zijn van Nederlandse oorsprong en voldoen aan de minimale vereiste dat zij HACCP gecertificeerd zijn. Dit houdt dat alle producenten zo veilig mogelijk werken volgens een voedselveiligplan (HACCP) voor al hun vitamines en supplementen.
Lees meer Lees minder
1 artikel toegevoegd aan jouw bestelling. Bekijk