Welke vitamine zit er in courgette?
De courgette, bomvol voedingsstoffen en ontzettend gezond!
Een van de meest populaire groentes in Nederland is de courgette. Hieronder lees je alles over de vitamines courgette. Wat kun je er allemaal mee, wat is het eigenlijk en wat zijn de gezondheidsvoordelen van deze populaire groente?
Courgettes, wat zijn het eigenlijk?
Een courgette is familie van de komkommer en de pompoen. Qua kleur en vorm heeft een courgette erg veel weg van een komkommer. De courgette wordt in Amerika ook wel ‘’summer squash’’ genoemd wat letterlijk zomerpompoen betekent. Zucchini is een andere benaming voor een courgette. Vaak worden courgettes niet veel smaakvoller op als ze groter worden.
Lees ook: Welke voedingstoffen vind je bloemkool?
Naast de meest bekende langwerpige, groene courgettes zijn er ook nog andere vormen en kleuren. Zo zijn er gele courgettes en courgettes in een bolvorm. Een rijpe courgette bevat veel zaden en dit is dus de reden dat we een courgette onrijp eten. Net als een komkommer bestaat een courgette voor het merendeel uit water. Een courgette kan in heel veel gerechten of toepassingen gebruikt worden door de relatief neutrale smaak.
Vitamine in courgette
Waarom zijn courgettes gezond? Een courgette bevat veel goede voedingsstoffen, weinig calorieën en weinig koolhydraten
In 100 gram courgette vind je maar 17 kilocalorieën en 2, 5 gram koolhydraten. Daarnaast vind je in courgette allerlei belangrijk en gezonde vitamines en mineralen:
- Vitamine A
- Mangaan
- Vitamine C
- Kalium
- Magnesium
- Vitamine K
- Foliumzuur
- Koper
- Fosfor
- Vitamine B6
- Vitamine B1
Een courgette zit boordevol voedingsstoffen
Een courgette bevat veel vezels en weinig calorieën waardoor een courgette erg gezond is. De vezels dragen bij aan een gezonde darmflora en een goede stoelgang. Ook zitten er veel vitamine A en C in een courgette. Een hele courgette bevat 50% van de ADH aan vitamine C. Vitamine C draagt bij aan een goed immuunsysteem. Ter ondersteuning van dit immuunsysteem is vitamine C erg belangrijk. Vitamine C draagt ook bij aan de gezondheid van het hart en de bloedvaten, stimuleert de aanmaak van collageen voor een gezonde huid en zorgt ervoor dat ijzer beter wordt opgenomen.
Ook een aantal belangrijke B-vitaminen zijn te vinden in een courgette. Fosfor, ijzer, magnesium, mangaan en kalium zijn de mineralen die te vinden zijn in een courgette. Het mineraal kalium vervult een belangrijke rol voor de gezondheid van hart en bloedvaten. Je bloeddruk wordt namelijk beïnvloed door de hoeveelheid natrium en kalium in het lichaam.
Kalium heeft een bloeddrukverlagend effect en natrium zorgt juist voor een verhoging. Een hoge bloeddruk kan worden voorkomen door voldoende kalium binnen te krijgen te minderen met natrium. Het risico op hart- en vaatziekten wordt verhoogd op het moment dat je een te hoge bloeddruk hebt. Omdat een courgette grotendeels uit water bestaat, net als komkommers, kan het lichaam courgettes goed verteren. De vezels in combinatie met de goede verteerbaarheid heeft een positieve werking op de stoelgang. Om obstipatie te voorkomen zijn vezels en vocht essentieel.
Antioxidanten
De goede bacteriën in de darmen worden ook gevoed door vezels. Door de goede bacteriën krijgen slechte bacteriën minder snel de kans om te groter te worden in de darmen. De schil van een courgette bevat de grootste hoeveelheid vezels. Om hiervan te profiteren eet je een courgette dus het beste met de schil. Ook zitten de antioxidanten zeaxanthine, luteïne en caroteen in de schil van een courgette. Deze antioxidanten bieden bescherming aan de ogen tegen licht dat schadelijk kan zijn. Omdat courgettes bijna geen koolhydraten bevatten passen ze perfect in een koolhydraatarm dieet.
Hoe kies is de beste courgette en hoe bewaar ik deze?
Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen, is de grootste courgette vaak niet de meest smaakvolle courgette. De grootste courgettes zijn vaak wat bitterder van smaak. Kies voor de beste courgette de stevige, kleinere exemplaren. Courgettes die beurse plekken en ‘rimpels’ hebben, zijn minder lang houdbaar en niet op de juiste manier bewaard in het proces. Een courgette blijft ongeveer 7 dagen goed in de groente la van de koelkast.
Wat kan ik allemaal klaarmaken met een courgette?
Het antwoord is vrij eenvoudig: heel erg veel. Voor deeg of beslag is het een ideale basis omdat ze zorgen voor binding en textuur en geen smaak toevoegen. Om koolhydraat arme koekjes mee te maken is het dus heel erg geschikt. Ook broden, een cake of taart kun je maken van courgettes. Om te grillen is een courgette heel erg populair. Snijd dunne plakken courgette, strooi er wat zout en peper overheen, besprenkel met olijfolie en leg deze op de grill. Voor een koolhydraatarme pasta kun je van courgette ook een spaghetti maken. Kleine stukjes courgette kun je ook eenvoudig door een salade heen doen.
Lees verder: Top 10 voedingsmiddelen met fosfor