Beste foliumzuur

Wat is belangrijk bij het kopen van de beste foliumzuur?

Foliumzuur

Waar moet ik op letten bij het kopen van de beste foliumzuur?

 • Actieve vorm van foliumzuur
 • Natuurlijke vorm (niet synthetisch)
 • Aanbevolen dosering

Ben jij zwanger of wil jij zwanger worden, maar weet je niet welk foliumzuur het beste is? Lees dan verder! Velen weten dat er een verschil is tussen synthetisch en natuurlijk foliumzuur. Het slikken van synthetisch foliumzuur wordt nauwelijks opgenomen in het lichaam. Het slikken van foliumzuur wordt aangeraden in de vorm van 5-MTHF. Dit omdat deze vorm van foliumzuur het gemakkelijkste wordt opgenomen in je lichaam.

Wat je moet weten over de beste foliumzuur:

 • Foliumzuur is essentieel voor vrouwen die zwanger zijn of zwanger willen worden
 • Foliumzuur moet je slikken van 4 weken voor de conceptie tot en met 4 weken zwangerschap
 • Foliumzuur in de vorm van 5-MTHF wordt het beste opgenomen door je lichaam
 • Synthetische vormen van foliumzuur worden niet opgenomen door het lichaam, kies daarom altijd bij de beste foliumzuur voor een natuurlijke vorm

Lees ook: Vitamines tijdens zwangerschap 5 feiten

Top 3 Beste foliumzuur test;

 Vitakruid Actief FoliumzuurOrthica FoliumzuurDavitamon Foliumzuur met vitamine D
 1e keus!2e keus3e keus
Prijs€ 14,89€ 10,99€ 10,74
Prijs per dosering€ 0,15€ 0,09€ 0,13
Aantal stuks10012084
Aantal mg per dosering400mg800mg400mg
Soort foliumzuurNatuurlijkonduidelijkSynthetisch
ButtonKoop nuKoop nuKoop nu

 

Vitakruid actief foliumzuur

Vitakruid actief foliumzuur bevat een natuurlijke vorm van foliumzuur die het beste wordt opgenomen door je lichaam.

VoordelenNadelen
·      Natuurlijke vorm van foliumzuur
·      Best opneembare vorm van foliumzuur
·      Dosering aanbevolen door verloskundigen
·      Duurder dan het alternatief
  

 

Orthica foliumzuur

Orthica foliumzuur bevat een hoge dosering aan foliumzuur en heeft de beste prijs/kwaliteit verhouding.

VoordelenNadelen
·      Goede prijs-kwaliteitverhouding
·      Hoge dosering
·      Met vitamine B12 voor betere opname
·      Onduidelijk welke vorm van foliumzuur gebruikt wordt.
  

 

Davitamon Foliumzuur met Vitamine D

Davitamon foliumzuur met vitamine D is speciaal ontwikkelt voor vrouwen die zwanger willen worden.

VoordelenNadelen
·      Met Vitamine D·      Synthetische vorm van foliumzuur die niet goed wordt opgenomen
·      Met zoetstoffen
  

 

Foliumzuur en zwangerschap alles wat je moet weten!

Foliumzuur voor en tijdens je zwangerschap

Het is belangrijk op het moment dat je weet dat je zwanger bent direct te beginnen met het slikken van foliumzuur. Je lichaam heeft namelijk een maand de tijd nodig om dit op te slaan.

Minder kans op aandoeningen door foliumzuur tijdens de zwangerschap  

Foliumzuur is erg belangrijk voor de ongeboren baby. Door het slikken van een foliumzuur supplement heeft je kindje minder kans op een aandoening in het zenuwstelsel. De bekendste aandoeningen zijn een open ruggetje, hazenlip en open gehemelte.

Omdat je ongeboren kind al de eerste weken van de zwangerschap bezig is met de voorbereiding voor de groei van deze lichaamsdelen. Door een gebrek van foliumzuur tijdens de zwangerschap is het mogelijk dat één of meerdere ruggenwervels zich niet volledig ontwikkelen. Dit heet ook wel Spina Bifina, dit is beter bekend als een open ruggetje. Het zenuwstelsel ligt hierbij gedeeltelijk bloot.

Tot wanneer in de zwangerschap moet ik foliumzuur supplementen slikken?

Je kunt stoppen met het slikken van foliumzuur als je aan het einde van je tiende week van de zwangerschap zit. Vanaf die tijd is het slikken van foliumzuur niet meer nodig. Het is dan 8 weken van de bevruchting maar je spreekt van 10 weken zwangerschap. Een zwangerschap wordt namelijk gemeten vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie. Als je wel langer foliumzuur wilt slikken. Dan is dit geen probleem er zijn geen extra risico’s.

Wat is foliumzuur?

Foliumzuur (vitamine B11) vitamine en maakt deel uit van het vitamine B-complex. Foliumzuur is de meest stabiele vorm van vitamine B11 en is daarom de vorm die het meest wordt gebruikt voor vitaminen. Foliumzuur wordt in het lichaam omgezet naar zijn actieve vorm: folaat.

Foliumzuur is als vitamine essentieel. Wij kunnen zelf geen foliumzuur aanmaken. Daarom is het belangrijk dat we voldoende binnenkrijgen via onze voeding of met behulp van vitaminen.

Leer meer over: Foliumzuur werking

Welke soorten foliumzuur zijn er?

Er zijn verschillende soorten foliumzuur. De éne vorm is natuurlijk en de andere vorm is synthetisch. Belangrijk bij het kiezen van de juiste foliumzuur is kiezen voor een natuurlijke vorm. De best opneembare en natuurlijke vorm van foliumzuur is 5-MTHF.

Welke voedingsstoffen kan ik het beste vermijden in combinatie met foliumzuur?

Er zijn voedingsstoffen die de opname van foliumzuur negatief kunnen beïnvloeden. Dit is bijvoorbeeld als je voor langere tijd alcohol gebruikt. Een stofje Ethanol beïnvloed de opname.

In welke natuurlijke producten zit foliumzuur?

Van nature komt foliumzuur ook voor in producten. Vooral groene (blad)groenten zijn rijk aan Foliumzuur (andijvie, sla, spinazie, spruitjes en broccoli). Daarnaast vind je foliumzuur ook in peulvruchten (tuin- en sperziebonen, erwten, linzen) en sommige fruitsoorten bv. aardbeien, citrusvruchten, kiwi’s en meloen. Ook al eet je gevarieerd dan krijg je alsnog niet voldoende foliumzuur binnen. Dan zou je bijvoorbeeld een kilo bruine bonen of een halve kilo spruitjes per dag moeten eten.

Verlies van vitamine tijdens bereiding van voeding  

Foliumzuur in voeding gaat door verhitting verliest zijn voedingswaarde tijdens de bereiding. Dit wel tussen de 30- en 80%. Door je voeding in zo min mogelijk water te koken en niet langer te verhitten dan noodzakelijk is voorkom je onnodig vitamine verlies. Eten wat gestoomd wordt of in de magnetron wordt opgewarmd verliest ongeveer 0 tot 40% van de voedingswaarde van het aanwezige foliumzuur.

Tip: door je eten goed te kauwen wordt foliumzuur beter opgenomen in je lichaam.

Welk merk foliumzuur is het beste tijdens de zwangerschap?

Dit maakt in principe niet uit. Het gaat erom of de foliumzuur in het supplement van natuurlijke vorm is. Je hebt dagelijks tussen de 0,4 en 0,5 mg nodig. Het maakt niet uit of je een A-of B merk hebt. Kijk op de verpakking hoeveel tabletten foliumzuur je per dag moet slikken.

Kijk uit met het slikken van synthetisch foliumzuur. Dit wordt nauwelijks opgenomen in het lichaam.

Het slikken van synthetisch foliumzuur wordt nauwelijks opgenomen in het lichaam. Het slikken van foliumzuur wordt aangeraden in de vorm van 5-MTHF. Dit omdat deze vorm van foliumzuur het gemakkelijkste wordt opgenomen in je lichaam.

Moet ik na mijn zwangerschap nog foliumzuur slikken?

Na je zwangerschap is het in principe niet meer nodig om extra foliumzuur te slikken. In sommige gevallen kan de arts dit voorschrijven. Dit is dan om een medische reden. Dit kan zijn dat je veel bloed hebt verloren tijdens je bevalling en dat je daardoor een tekort aan ijzer hebt.

Meer informatie over foliumzuur

Foliumzuur is een belangrijk supplement voor de vroege ontwikkeling een ongeboren kind. Als je zwanger wilt worden of zwanger bent is het advies om elke dag 400 microgram foliumzuur te slikken. Dit totdat je 10 weken zwanger bent. Hiermee kan je het risico op een open ruggetje, hazenlip en gespleten verhemelte bij jouw kind verkleinen.

 • Voor vrouwen die zwanger zijn of willen worden.
 • Foliumzuur in de dosering aanbevolen door verloskundigen.
 • Draagt bij aan de vorming van het zenuwstelsel. Al vanaf de eerste dag na de bevruchting.

Wat is belangrijk bij foliumzuur?

 • Belangrijk is dat foliumzuur natuurlijk is
 • Deze vorm wordt beter opgenomen dan de synthetische vorm

Wanneer beginnen met foliumzuur?

Foliumzuur is de belangrijkste vitamine voor vrouwen die zwanger willen worden/zijn. Mocht je een actieve kinderwens hebben en stopt met anticonceptie, dan is het van belang om elke dag foliumzuur in te nemen.

Hoe lang moet ik foliumzuur slikken tijdens de zwangerschap?

Het advies is om vanaf de dag van conceptie foliumzuur te slikken tot 10 weken zwangerschap.

Waar moet ik op letten bij het kopen van foliumzuur

Het is erg belangrijk bij het kiezen van de beste foliumzuur dat je goed let of het supplement wat je kiest natuurlijk is. Veel supplementen bevatten een synthetische vorm van foliumzuur waardoor deze minder goed wordt opgenomen.

Het is erg belangrijk om tijdens de zwangerschap of bij een kinderwens elke dag foliumzuur te slikken. Slik elke dag een tablet van 0,4 – 0,5 milligram. Let bij het kopen van de vitamine dat het foliumzuur in de gewenste dosering aanwezig is in het tablet

Wat foliumzuur is (in het kort)

Foliumzuur (ook bekend als vitamine B11) speelt een cruciale rol in de voedings- en gezondheidsindustrie. Deze vitamine, die rijkelijk aanwezig is in groene groenten zoals spinazie, spruitjes, en broccoli, maar ook in eieren, volkorenbrood en diverse vleessoorten, is een belangrijk onderdeel van vitaminesupplementen en verrijkte voedingsproducten.

Deze vitamine staat vooral bekend om het belang ervan tijdens de zwangerschap, maar biedt ook tal van andere gezondheidsvoordelen:

 • Draagt bij aan extra energie bij vermoeidheid*
 • Heeft een positieve invloed op het leervermogen*
 • Bijdrage aan geestelijke veerkracht en weerstand tegen stress*
 • Normaal functioneren van het immuunsysteem*
 • Vorming van rode en witte bloedcellen

*Goedgekeurde gezondheidsclaims voor vitamine B11 (foliumzuur)

Folaat versus foliumzuur

Er heerst soms verwarring tussen folaat en foliumzuur. Foliumzuur is de synthetische variant van deze vitamine, terwijl folaat de natuurlijke vorm is die in voedsel gevonden wordt. Na consumptie wordt foliumzuur omgezet in L-methylfolaat, de actieve vorm die beter opgenomen wordt dan de synthetische variant.

Aanbevolen dosering voor zwangere vrouwen

Voor zwangere vrouwen is het cruciaal om extra foliumzuur in te nemen, omdat een tekort aan folaat bij de moeder kan leiden tot neurale buisdefecten bij de foetus. De aanbevolen dagelijkse dosis ligt tussen 400-500 mcg, idealiter beginnend vier weken voor de conceptie en voortgezet tot het einde van het eerste trimester.

Hoewel voedsel folaat bevat, wordt het gebruik van supplementen aanbevolen om een adequate inname te waarborgen.

Is foliumzuur veilig?

Foliumzuur is veilig voor langdurig gebruik, met een bovengrens van 1000 mg per dag. Het is wel raadzaam om met een gynaecoloog of orthomoleculair therapeut te overleggen over de juiste dosering, vooral in situaties waarin een hogere dosis nodig kan zijn.

Bijwerkingen

Foliumzuur komt ook gewoon voor in onze dagelijkse voeding en veroorzaakt bij normaal gebruik bij de meeste vrouwen geen bijwerkingen.

Geschreven door

Manon

Manon is founder van Vitamines.com. Na een zoektocht naar een leuk leven gezonder maken ervaarde zij zelf hoe het is om meer energie te hebben door een gezonde levensstijl. Naast vitamines.com is Manon voormalig founder van Magioni pizza en is zij jurylid in het programma Dragons Den