Wat is rozenbottel?
Rozenbottel rauw eten, dat is niet erg lekker! De smaak van een rauwe rozenbottel is namelijk behoorlijk zuur. Zonde, want laat deze vrucht nou net heel veel vitamine C bevatten!
Wanneer rozenbottels gekookt of gedroogd worden, zijn ze een stuk lekkerder. Hierdoor kun je alsnog profiteren van de gezondheidsvoordelen van rozenbottels. In deze blog behandelen we waarom rozenbottels gezond zijn en je voeding verrijken. Ook leer je wat je met rozenbotteltakken kunt doen en hoe je rozenbottelthee kunt maken.
Maar wat is een rozenbottel eigenlijk?
Rozen behoren tot geslacht Rosa van de familie Rosaceae. Deze planten staan bekend om de mooie bloemen die eraan groeien en veel mensen als decoratie op hun balkon of in de tuin hebben staan. De plant moet goed worden bijgehouden, anders wordt de roos minder mooi. In plaats van bloemen groeien er dan rozenbottels in de plaats.
Rozenbottels worden in noordelijke landen ook wel kleine citroenen of sinaasappels genoemd. Dankzij het hoge gehalte vitamine C dat de vruchten leveren hebben ze deze bijnaam gekregen. Het is zelfs een van de vrachtsoorten met het hoogste gehalte aan vitamine C.
Leestip: Wat is vitamine K1 en K2?
Rozenbottels zijn schijnvruchten. De plantkunde wijst uit dat dit vruchten zijn waarin andere delen van de plant meegroeien. Bramen en aardbeien zijn ook voorbeelden van schijnvruchten.
Afhankelijk van het soort roos wordt de vorm van de rozenbottel bepaald. Zo zijn er rozenbottels die op een soort trostomaten lijken, maar ook soorten met ovale lijnen zoals bij een lange olijf. In de kleur zit ook variatie, van rood tot oranje. Binnenin de rozenbottel zitten zaadjes van de roos.
Van veel rozensoorten zijn de rozenbottels eetbaar. Voornamelijk de Rosa canina ook wel de hondsroos genoemd en de Rosa rugosa, oftewel de Japanse bottelroos zijn eetbaar. Pas wel op, want, je kunt niet zomaar elke rozenbottel van elke rozenstruik eten.
Rozenbottels zijn goed voor je gezondheid, maar je kunt een ze aan een tak ook als decoratie gebruiken. Als je goed oppast voor de stekels, dan kun je de takken van rozenbottels gewoon in het wild plukken.
Verder lezen over: Wat moet ik weten over vitamine A?
Bij de bloemist zijn er ook vaak takken zonder doorns verkrijgbaar. Je kunt er eenmaal thuis een mooie krans van maken of de takken neerzetten in een vaas. Rozenbotteltakken kunnen maandenlang goed blijven, je kunt er dus dan nog lang van genieten.
Wat zit er in rozenbottels?
Rozenbottels die eetbaar zijn bevatten weinig calorieën, maar zijn wel een goede bron van vitaminen. Een portie rozenbottels van 16 gram levert het volgende op:
- 26 kcal
- 4 gram vezels
- 6 gram koolhydraten
- 0,05 gram vetten
- 0,25 gram eiwitten
De belangrijke vitaminen zijn:
- 4% vitamine A van de ADH
- 3% vitamine B5 van de ADH
- 76% vitamine C van de ADH
- 6% vitamine E van de ADH
Pas op: wanneer de schijnvruchten worden bewerkt, zoals gekookt of gedroogd dan kan bij rozenbottels het vitaminegehalte wel verminderen. Ook is de plaats waar de roos groeit een meespelende factor. De groeiomstandigheden zijn beter bij een meer voedzame grond en hiervoor zitten er meer vitaminen in de rozenbottel.
Lees ook: Wat zijn de voordelen van een appel?
Voor de Britse bevolking waren rozenbottels waren dé vitamine C-bron tijdens de Tweede Wereldoorlog. Door de oorlogsomstandigheden was er een gebrek aan citrusvruchten, deze konden niet aangevoerd worden.
Hierom is een rozenbottel gezond
Een rozenbottel bevat ontzettend veel vitamine C. Al eeuwen worden deze schijnvruchten als traditioneel medicijn in verschillende werelddelen gebruikt.
Het zijn sterke antioxidanten
Jee lichaam krijgt op dagelijkse basis te maken met vrije radicalen. Deze lichamelijke stofjes ontstaan onder andere bij het inademen van vervuilde lucht, een ongezond voedingspatroon en het ervaren van stress. Vrije radicalen beschadigen lichaamscellen, een teveel hieraan kan bevordelijk zijn voor het ontstaan van chronische ziektes. Om dit tegen te gaan heb je antioxidanten nodig. Antioxidanten bieden je cellen bescherming tegen beschadiging door vrije radicalen. Rozenbottels kunnen dus bijdragen om chronische aandoeningen tegen te gaan in je lichaam.
Rozenbottels zijn goed voor je immuunsysteem
Rozenbottels zitten boordevol vitamine C. Op diverse manieren is vitamine C goed voor je immuunsysteem. Het helpt onder andere voor het behouden van een goede huidconditie, hierdoor zorg je ervoor dat ongewenste indringers niet binnen kunnen treden. Ook is deze vitamine goed voor het functioneren en de aanmaak van witte bloedlichaampjes. Die helpen je lichaam te verdedigen tegen virussen en bacteriën.
Pijnverlichting bij artrose
Rozenbottels hebben een positief effect op pijnvermindering bij artrose, dit is uit meerdere onderzoeken gebleken. Er moet nog verder worden onderzocht wat de beste dosis is. Rozenbottels hebben daarnaast gezondheidsvoordelen voor je hart, een gunstig effect op mensen met diabetes 2 en ze helpen bij het afvallen. Er is meer onderzoek nodig voor een overtuigend bewijs.
Rozenbottels kunnen bijwerkingen hebben
Er zijn bijna tot geen gezondheidsnadelen van rozenbottels bekend. Toch wordt er geadviseerd om contact te nemen met je huisarts wanneer je van plan bent om lithium te slikken in combinatie met veel rozenbottelthee of -jam. Ook bij zwangerschap, borstvoeding en niersteden is het aan te raden om advies te vragen aan een arts.
Leestip: Welke extra vitamines bij veel sporten?
Rozenbottel kan in sommige gevallen voor complicaties zorgen, vanwege de vochtafdrijvende werking. Dit geldt ook voor het gehalte vitamine C dat zeer hoog is. Ga je rozenbottels bereiden of schoonmaken, dan kan er een jeukende reactie ontstaan vanwege de haartjes van rozenbottels. Je kunt het beste handschoenen aantrekken indien je last van jeuk krijgt.
Ook uitwendig kan rozenbottel een positief effect hebben op je gezondheid. Het proces van huidvernieuwing wordt positief beïnvloed door het hoge gehalte vitamine C. Zo zijn er producten zoals rozenbottelcrèmes en rozenbottelolie te koop.
Wat is de beste manier om rozenbottels te consumeren?
De rauwe rozenbottel heeft een zure smaak en is hierdoor niet lekker om zo te eten. Het beste is om de rozenbottels te komen en bijvoorbeeld in de vorm van siroop of jam te nuttigen. Gedroogde rozenbottels kom je ook in de vorm van thee tegen. Wil je liever met handgeplukte rozenbottels thee maken? Zorg ervoor dat ze dan eerst ongeveer twee weken lang drogen nadat je de rozenbottels geplukt hebt.
Wanneer ze gedroogd zijn haal je de zaadjes eruit, snijd eerst de kopjes eraf en hak ze daarna doormidden. In een keukenmachine, blender of koffiemolen kun je de rozenbottels fijnmalen. Voordat je ze in een thee-ei doet en er thee van zet kun je de rozenbottel eerst nog even laten drogen als je wilt.
In Zweden is rozenbottelsoep, ook wel Nyponsoppa genoemd, een traditionele gerecht.
De gezondheidsvoordelen van rozenbottel
Door de hoge vitamine C aanwezigheid is de rozenbottel gezond. De schijnvrucht helpt met het beter functioneren van je immuunsysteem en zo tegen de bestrijding van vrije radicalen. Vanwege de zure smaak wordt de rozenborrel voornamelijk bewerkt gedronken of gegeten. Koop je kant-en-klare rozenbottelsiroop of -jam, let dan op de toegevoegde suikers. Anders geniet je alsnog niet van van de gezondheidsvoordelen van rozenbottels door een teveel aan suiker.