Wat is vitamine b5?

Wat is vitamine B5?

Vitamine B5 hoort bij het vitamine B-complex en dit wordt ook wel pantotheenzuur genoemd. Voorheen werd gedacht dat er maar één vitamine B en vitamine C was. Vitamine B bleek later uit meerdere werkende vitamines te bestaan. Dit is de reden dat het vitamine-B complex nu uit verschillende vitamines bestaat en elk een eigen cijfer hebben.

Vitamine B5 speelt diverse rollen in je lichaam. Vitamine B is onder andere belangrijk bij:

  • De ondersteuning van je energiehuishouding
  • Moeheid en vermoeidheid
  • Spanning

Alle B-vitamines zitten in het vocht van voedingsmiddelen, het zijn water oplosbare vitamines. Deze vitamines worden direct opgenomen in je bloed, wanneer je lichaam de vitamines op dat moment niet nodig heeft dan worden ze weer meteen via je urine afgevoerd. Het is belangrijk dat je voor een regelmatige inname van vitamine B zorgt.

Waar zit vitamine B5 in?

Veel diverse voedingsmiddelen bevatten vitamine B5, het zit onder andere in:

  • Fruit
  • Groente
  • Melk en melkproducten
  • Aardappelen
  • Eieren
  • Vlees
  • Vis

Bekijk ook het artikel over voeding met vitamine B5.

Hoeveel vitamine B5 heb je nodig?

Per dag hebben volwassenen 5 mg vitamine B5 nodig. De behoefte aan vitamine B5 kan per levensfase verschillen.

Wat is een veilige vitamine B5 inname?

Bij een hoge inname van vitamine B5 zijn er tot zover weinig negatieve effecten bekend. Om deze reden is er geen veilige bovengrens vastgesteld. De richtlijn die gehanteerd wordt is maximaal 5 keer de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Deze richtlijn is gebaseerd op de opgestelde maximaal veilige bovengrenzen in de VS, EU en Nederland.

Wat zijn de gevolgen van een tekort aan vitamine B5?

Een tekort aan vitamine B5 komt zelden voor, dit komt doordat vitamine B5 in veel verschillende producten voorkomt. Alleen in het geval van ernstige ondervoeding kan een tekort zich voordoen. Er zijn geen recente gevallen bekend in Nederland van een vitamine B5-tekort of symptomen die hierbij op kunnen treden. Een mogelijk gevolg dat wordt toegeschreven aan tekort aan vitamine B5 is “burning feet”, bij dit symptoom voelen je voeten vaak branderig en pijnlijk aan. In de Tweede Wereldoorlog was dit een veelvoorkomend symptoom.

Lees ook: Wat is vitamine B12?

Wat zijn de gevolgen van een teveel aan vitamine B5?

Een teveel aan vitamine B5 komt net als een tekort zelden voor. Een mogelijk gevolg van een teveel aan vitamine B5 is diarree. Echter moet je hiervoor minstens 2000 keer de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vitamine B5 overschrijven en tientallen grammen binnenkrijgen.