Zit er meer vitamine C in een sinaasappel of een citroen?

Wat zijn de vijf belangrijkste gezondheidsvoordelen van vitamine C?

Vitamine-C wordt vaak in een adem genoemd met weerstand. Naast de ondersteuning van de weerstand, ondersteunt vitamine C veel meer belangrijke processen in het lichaam.

In dit artikel lees je alles over de gezondheidsvoordelen van vitamine C, wat het precies doet in het lichaam en in welke voedingsmiddelen je vitamine C kan terugvinden.

Vitamine C

Vitamine C is een vitamine die in water oplost en wordt ook wel ascorbinezuur genoemd. Met een wateroplosbare vitamine wordt bedoeld dat het lichaam deze vitamine niet kan opslaan en een overschot ervan het lichaam weer tijdens een toiletbezoek.

Vitamine C wordt niet door het lichaam zelf aangemaakt. Voedingsmiddelen zijn de bron die je lichaam moeten voeden met vitamine C.

Feitje
Wij mensen zijn een uitzondering als het gaat om zelf ascorbinezuur aanmaken. Samen met cavia’s zijn wij de enige dieren die dit niet zelf aanmaken!

Wat doet vitamine C?

Verschillende belangrijke processen in het lichaam worden ondersteunt door vitamine C. Vitamine C ondersteunt bijvoorbeeld de tanden, huid en bloedvaten en zorgt mede voor gezonde botten, een goedwerkend zenuwstelsel en is een energiebron.

Lees meer over: een vitamine C tekort

Ook bij de aanmaak van hormonen en ondersteuning van het immuunsysteem speelt vitamine C een rol. IJzer wordt beter opgenomen door het lichaam door vitamine C. Vitamine C werkt daarbij ook antioxiderend.

In welke voedingsmiddelen kun je vitamine C vinden?

In voedingsmiddelen als broccoli, venkel, spruitjes, knolgewassen, rood fruit en citrusvruchten vind je vitamine C.

Welk voedingsmiddel heeft de hoogste concentratie vitamine C?

Citrusvruchten zijn de voornaamste bron van vitamine C. Denk hierbij aan mandarijnen, sinaasappels, limoenen en citroenen. Ook papaja’s, bessen, aardbeien en kiwi’s bevatten vitamine C.

De guave spant de kroon als het gaat om vitamine C. Per 100 gram zit hier 230 milligram vitamine C in. Kijkend naar de bovengenoemde citrusvruchten, dan bevat een sinaasappel het meeste vitamine C. Per 100 gram bevat een sinaasappel 50 milligram vitamine C.

Bevat een citroen meer vitamine C dan een sinaasappel?

Een citroen bevat niet meer vitamine C dan een sinaasappel. Van de citrusvruchten bevat een sinaasappel het meeste vitamine C. Per 100 gram sinaasappel 51mg vitamine C. Een citroen bevat per 100 gram 40mg vitamine C. In een sinaasappel zitten ook meer mineralen zoals kalium en calcium.

Leestip: Helpt vitamine C bij verkoudheid?

Vitamine C is gevoelig voor hitte en zonlicht. De helft van de hoeveelheid vitamine C gaat bij aardappelen verloren na drie maanden. Wil je de maximale hoeveelheid vitamine C uit voedingsmiddelen halen? Kook ze dan zo kort mogelijk of eet ze vers. In sinaasappelsap over andere zure sappen blijft vitamine C gelukkig beter behouden.

Wat zijn de vijf belangrijkste gezondheidsvoordelen van vitamine C?

Hieronder lees je de vijf belangrijkste gezondheidsvoordelen van vitamine C.

Vitamine C zorgt voor een betere weerstand

Je immuunsysteem werkt goed samen met vitamine C. De aanmaak van witte bloedcellen wordt ondersteund door vitamine C. De witte bloedcellen helpen het lichaam om bacteriën en virussen onschadelijk te maken.

Voor het afweersysteem van de huid is vitamine C een belangrijk onderdeel. Vitamine C draagt bij aan een snellere genezing van wondjes en versterkt de huid.

Vitamine C tegen de bestrijding van vrije radicalen

Vitamine C heeft een antioxiderende werking. Vrije radicalen kunnen worden tegengehouden of de schade kan worden beperkt door deze antioxidant. Te lang in de zon zitten of roken zijn voorbeelden van deze vrije radicalen.

Hart- en vaatziekten kunnen het gevolg zijn van grote hoeveelheden vrije radicalen in het lichaam. Vrije radicalen worden geneutraliseerd of tegengehouden door de antioxiderende werking van vitamine C.

Minder grote kans op jicht

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat het risico op jicht kan worden verlaagd door inname van vitamine C. Jicht is een aandoening die zorgt voor ontstekingen en zwellingen in gewrichten en is een vorm van artritis.

Bij een hoog urinezuur gehalte in het lichaam treden jichtaanvallen op. De kans op deze aanvallen wordt verminderd door vitamine C omdat het zorgt dat de urinezuur gehaltes in het bloed worden verlaagd.

Verkleinde kans op ijzer tekort door vitamine C

Voor het vervoeren van zuurstof in het bloed en de aanmaak van rode bloedcellen is ijzer een belangrijk mineraal. Heemijzer en non-heemijzer zijn twee soorten ijzer die in voedingsmiddelen terug komen.

Eieren, gevogelte, vis en vlees en andere soorten dierlijke producten zijn een bron van heemijzer. In aardappelen, noten, zaden, groenten, brood en andere plantaardige producten zit non-heemijzer.

Heemijzer is makkelijker opneembaar dan non-heemijzer. De opname van non-heemijzer wordt verbeterd in combinatie met ascorbinezuur. Het ijzer uit brood wordt bijvoorbeeld beter opgenomen als je er daarna een stuk fruit eet.

De kans op een ijzertekort is dus te verlagen door genoeg vitamine C te consumeren.

Een gezonde huid door vitamine C

De gezondheid van de huid wordt mede ondersteunt door vitamine C. Door uv-straling, roken of andere factoren kunnen huidcellen beschadigen.

Een bescherming tegen deze beschadigingen wordt geboden door vitamine C. Speciale vitamine C producten en serums zijn om deze reden ook ontwikkeld.

Om collageen in de huid aan te maken is ook ascorbinezuur nodig. Collageen zorgt voor een meer elastische en stevige huid. Rimpels en cellulitis kunnen ontstaan op het moment dat je te weinig collageen aanmaakt.

Wat is de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) aan vitamine C?

Ongeveer 75mg per dag is de ADH vitamine C bij volwassene. Zwangere vrouwen en kinderen zijn hier een uitzondering op.

Zwangere vrouwen: 85mg
Kinderen tot 2 jaar: 25mg
Kinderen van 3 tot 5 jaar: 30mg
Kinderen van 6 tot 8 jaar: 40mg

Drink je overmatig alcohol of eet je eenzijdig? In dit soort situaties kan het lichaam behoefte hebben aan meer vitamine C. Suppletie met vitamine C kan in deze gevallen zinvol zijn. Raadpleeg altijd eerst je huisarts als je hiermee wil beginnen.

Wat zijn de symptomen van een tekort aan vitamine C?

Klachten als slapeloosheid, een slechte huid, vertraagde wondgenezing, verminderde weerstand, vermoeidheid, bloedingen in de slijmvliezen en tandvlees, zwelling van ledermaten, reumatische klachten of scheurbeuk kunnen ontstaan bij een tekort aan vitamine C.

Lees ook: Waar is vitamine C goed voor?

Al in de 16e eeuw werden verse groenten en citrusvruchten gebruikt om scheurbuik en andere dodelijke ziektes te behandelen. In de tijd wisten ze echter nog niet het verband tussen vitamine C en scheurbuik.

Kun je teveel vitamine C binnenkrijgen?

Nee dit kan niet. Vitamine C is een wateroplosbare vitamine die bij een overschot het lichaam via de urine weer verlaat. Het wordt echter aangeraden niet meer dan 1500mg vitamine C per dag binnen te krijgen. Ondanks dat er geen bijwerkingen kunnen optreden bij een overschot aan vitamine C, belast je met deze hoeveelheden de nieren te veel.

Koper wordt daarnaast ook minder goed opgenomen. IJzer daarentegen wordt juist teveel opgenomen. Dit kan zorgen voor een ijzeroverschot. Ook kan je diarree of darmklachten krijgen bij een overschot aan ascorbinezuur.

De kans is echter heel erg klein dat je door een normale inname van groente en fruit meer dan 1500mg vitamine C binnenkrijgt. Ter vergelijking: een paprika is een voedingsmiddel dat een van de hoogste concentraties vitamine C bevat. Je moet ongeveer zeven paprika’s eten wil je boven de 1500mg vitamine C komen.

Vitamine C in poedervorm

Een product dat steeds populairder wordt is vitamine C poeder. Ook producten als vitamine C crème en serum voor je gezicht winnen aan populariteit.

Vitamine C poeder zou de gevolgen van schadelijke zonnestralen op de huid kunnen verminderen. Het zou de aanmaak van collageen verbeteren en rimpels en andere donkere vlekken kunnen verminderen.

De kans op littekens zou kunnen worden verminderd als men vitamine C poeder op een wond zou doen om ook zo de genezing te bevorderen. Voor al dit bovenstaande is er op dit moment nog niet voldoende wetenschappelijke onderbouwing.

YouTube video

Ascorbinezuur, wat is het?

De scheikundige naam voor vitamine C is ascorbinezuur. Op ingrediënten declaraties kun je het terugvinden als L-ascorbinezuur. Als het wordt toegevoegd als additief voor een betere houdbaarheid is het E-nummer E300 of E301.

Lees verder: Wat doet vitamine C voor je huid?