Vitamine E Voeding. De top 10 voedingsmiddelen met de meeste Vitamine E

Voedingsmiddelen top 10 met de meeste vitamine E

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine E is voor een volwassene 10 milligram. De maximum hoeveelheid is 300 milligram. Vitamine E is een in vet oplosbare vitamine die de cellen en het bindweefsel beschermt tegen zuurstof en vrije radicalen en gaat daarmee oxidatie tegen. Vitamine E is, samen met vitamine C, een belangrijke antioxidant en remt daarmee het (versnelde) ouderdomsproces. Een tekort aan vitamine E kan leiden tot bloedarmoede, spierzwakte en klachten van neurologische aard. Graanproducten, noten(olie), zaden(olie), groenten en fruit zijn rijk aan vitamine E.

Tarwekiemolie

– 149 milligram per 100 gram (1490% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid)
Tarwe is afkomstig van de grassenfamilie Poaceae. Bij deze familie behoren ook spelt, durum en emmer. Tarwe is samen met maïs en rijst een van de bekendste soorten granen waar wij mensen ons mee voeden. Tarwe bevat o.a. koolhydraten, vezels, vitaminen en mineralen en ook eiwitten. Tarwe kan helpen bij het binnenkrijgen van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid ijzer, vezels en vitamine-B. Je hebt verschillende soorten zoals biologisch en volkoren. Volkorenmeel is de gezondste keuze. Er wordt voornamelijk meel en bloem van tarwe gemaakt. Tarwemeel wordt bijvoorbeeld verwerkt in deegwaren, brood en pannenkoeken. 

Vitamine E in zonnebloempitten

– 37,4 milligram per 100 gram (374% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid)
De zonnebloempit is een vrucht van de zonnebloem die daardoor ook wel zaad wordt genoemd. Een zonnebloempit is rijk aan onverzadigde vetzuren, vezels en plantaardige eiwitten. Dit zorgt voor een verzadigd gevoel. De zonnebloempit bevat ook meer eiwitten dan andere zaden zoals lijnzaad.

Lees ook: Waar is vitamine E goed voor?

Daarnaast verkleint het de kans op hart- en vaatziekten omdat ze een positieve invloed hebben op de vetten die circuleren in het bloed. De zonnebloempit kun je eten zodra ze ontdaan zijn van de vruchtwand. Doordat de zonnebloempitten best wat calorieën bevatten is het beter niet meer dan een handjevol hiervan per dag te eten. Door zonnebloempitten te persen kan ook zonnebloemolie worden gewonnen.

Hazelnoten

– 25 milligram per 100 gram (250% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid)
Net als heel veel andere noten, zijn hazelnoten erg goed voor de gezondheid. Hazelnoten bevatten bijvoorbeeld veel antioxidanten, stoffen die het lichaam beschermen tegen vrije radicalen. Hazelnoten leveren ook een aanzienlijke bijdrage aan de gezondheid aan het hart en de bloedvaten door de aanwezigheid van de enkelvoudige onverzadigde vetzuren. Ook de aanwezigheid van de mineralen fosfor, magnesium, zink, ijzer, calcium, koper en mangaan maken hazelnoten een erg voedzame noot. Het eten van hazelnoten heeft daarbij een cholesterolverlagend effect. Noten zijn daarentegen erg rijk aan calorieën. Eet dagelijks dan ook niet meer dan een handjevol, ongeveer 25 gram, hazelnoten.  

Pijnboompitten vol vitamine E

– 24 milligram per 100 gram (240% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid)
De pijnboompit is een zaad van een dennenboom. Er zijn verschillende soorten dennensoorten en ongeveer twintig daarvan hebben zaden die groot genoeg zijn om gebruikt te worden voor de oogst en verkoop. Een pijnboompit bevat relatief veel proteïnen en bevatten vitamine B1, B2, B3 en veel vitamine E. Een pijnboompit kan wegens de vele proteïnen dienen als vleesvervanger maar hier moet wel mee opgelet worden omdat ze ook erg veel calorieën en vetten bevatten. Een pijnboompit is meestal relatief duur omdat er veel mensen nodig zijn voor de oogst ervan. Een pijnboompit rooster je in een pan totdat ze licht van kleur veranderen en is een goede smaakmaker. 

Lees ook: Welke voedingsmiddelen zijn rijk aan vitamine E?

Amandelen

– 21,8 milligram per 100 gram (218% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid)
Amandelen zijn officieel geen noot, maar een vrucht. Amandelen zijn namelijk een steenvrucht. Het is de pit die wij eten en die wij kennen als amandel. Amandelen worden gezien als gezond. Maar als je deze te veel eet hebben ze slechts één nadeel. Ze bevatten de stof fytinezuur. Dit maakt het voor je lichaam moeilijker om voedingsstoffen uit je eten op te nemen. Daarnaast zijn amandelen een bron van magnesium, mangaan, fosfor, koper en  vitamine B2. Boordevol vitamines en mineralen dus!

Paranoten

– 7,2 milligram per 100 gram (72% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid)
De paranoot is afkomstig van een boom die behoort tot de familie Lecythiadaceae. Het is een veelzijdige noot die voornamelijk voorkomt in Zuid-Amerikaanse landen. Een paranoot wordt ook wel een ‘Para de Kastanje’ genoemd. Een paranoot bevat erg veel vitaminen en mineralen zoals zink, fosfor, ijzer, kalium en mangaan. Ook bevat een paranoot erg veel selenium (100 gram paranoten bevat ongeveer 3000% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid). Daarom wordt aangeraden maximaal 6 noten, 2 of 3 keer in de week te eten. Een kleine hoeveelheid selenium komt je schildklier ten goede. 

Vitamine E in pinda’s

– 6,4 milligram per 100 gram (64% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid)
De pinda is afkomstig van de pindaplant. De pindaplant behoort zoals net als alle andere peulvruchtdragende planten tot de vlinderbloemenfamilie. Een pinda wordt ook wel apennoot, grondnoot, aardnoot of olienoot genoemd. Ondanks deze benamingen is het niet echt een noot maar een peulvrucht waarin zich twee of drie zaden bevinden. In een pinda zit veel onverzadigd vet wat helpt met het verlagen van de cholesterol. Ook bevat het de vitamines B en E. Het dagelijks eten van een kleine hoeveelheid pinda’s kan je lichaam helpen om het te ondersteunen bij verschillende functies.

Leestip: Waarom is teveel vitamine E gevaarlijk? 

Garnalen

– 5,1 milligram per 100 gram (51% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid)
Garnalen zijn er in veel verschillende soorten en maten. Zo hebben we de kleine, Hollandse garnalen maar ook grote garnalen zoals Gamba’s. Een garnaal hoort tot de tienpotigen net zoals kreeften en krabben. Garnalen zijn ongewervelde dieren. Een garnaal is rauw grijs van kleur. Als garnalen verhit worden, krijgen ze de typerende roze/oranje kleur. Garnalen eten namelijk algen waar rood pigment in zit. Dit rode pigment scheidt zich pas af van de eiwitten na verhitting. Hierdoor kleurt de garnaal roze als deze verhit wordt. Garnalen zijn op veel verschillende manieren te bereiden. Zo kun je garnalen wokken door (Aziatische) gerechten of pasta’s maar ze zijn ook heerlijk op de BBQ.

Pistache

– 4,8 milligram per 100 gram (48% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid)
De pistache is afkomstig van de een boom die behoort bij de pruikenboomfamilie. De pistache is ook wel bekend onder de naam pimpernoot. Pistachenoten bevat veel verschillende belangrijke stoffen zoals vezels, eiwitten, mineralen (kalium, calcium, ijzer, fosfor, magnesium) en vitaminen (B1, B2, B6, B11, C en E). Pistachenoten zijn er in veel verschillende soorten zoals gezout, geroosterd en gebrand. De rauwe pistachenoten bevatten de meeste mineralen en vitaminen omdat ze onbewerkt zijn. Wegens het aantal calorieën wordt aangeraden maximaal een handje per dag van pistachenoten te eten. 

Pecannoten

– 4,3 milligram per 100 gram (43% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid)
De pecannoot komt van de bladverliezende, hoge boom die afkomstig is van de okkernootfamilie. Een pecannoot bevat gemiddeld 75% aan goede onverzadigde vetten en 10% aan eiwit. Een pecannoot is rijk aan vitamine B en E en wordt daardoor ook wel eens omschreven als ‘brain food’. Dat komt omdat vitamine B en E erom bekend staan een positieve werking te hebben op onze hersenfunctie. Pecannoten bevatten ook nog een aantal mineralen zoals ijzer, zink, mangaan en magnesium. Het is een gezonde noot. De pecannoot heeft een nootachtige, zoete smaak. 

Lees meer: Wat is vitamine E?

Eieren

– 4,2 milligram per 100 gram (42% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid)
Eieren zijn geliefd en worden veel gegeten. De schaal van een ei wordt gemaakt van kalk. Deze kan verschillende kleuren hebben. Zo heb je bruine eieren en witte eieren. Dit heeft te maken met het ras van de kip. Eieren bestaan uit een eigeel en een eiwit. De kleur van de schaal heeft verder niets te maken met de voedingswaarde. Eieren bevatten verschillende vitamines en mineralen. Denk aan vitamine B12, Vitamine D en Vitamine A. Maar eieren worden met name gegeten omdat je ze natuurlijk in veel gerechten kan gebruiken.

Spinazie

– 3,5 milligram per 100 gram (35% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid)
Spinazie is een groene bladgroente. En deze wordt ook wel superfood genoemd. Spinazie is een bron van belangrijke vitamines. Hierbij kan je denken aan vitamine A, vitamine B11 en vitamine K. Spinazie bevat veel onoplosbare vezels. Daardoor kunnen ze werken als een soort gas in de dikke darm. En dit kan voordelen hebben op de spijsvertering. Spinazie nog een keer opwarmen kan, maar doe eet liever alle groentes gewoon vers. Lange tijd werd het opwarmen ervan afgeraden wegens hoge nitrietconcentraties. Maar dit is niet meer relevant en oud advies. 

Anouk van der Laan
gezondheidsdeskundige
Meer advies van Anouk van der Laan
1 artikel toegevoegd aan jouw bestelling. Bekijk