Kun je hoofdpijn door vitamine pillen krijgen?

hoofdpijn door vitamine pillen

Hoe ontstaat hoofdpijn van vitaminepillen?

Net als medicijnen die je van je dokter krijgt, hebben vitaminepillen ook een aanbevolen dosering die niet overschreden moet worden. Sommige voedingsstoffen in vitaminepillen kunnen in te hoge hoeveelheden behoorlijk onaangename bijwerkingen zoals hoofdpijn veroorzaken.

hoofdpijn door vitamine pillen

Als je ooit je ochtend vitamines achterover hebt geslagen om daarna een enorme hoofdpijn te krijgen, dan ben je dus zeker niet de enige. Wij leggen uit waarom vitamines soms hoofdpijn kunnen veroorzaken en voor welke je op je hoede moet zijn.

Waarom slikken mensen vitaminepillen?

Veel mensen denken dat het innemen van vitaminen en mineralen volkomen overbodig is. Alles wat je lichaam nodig heeft zou moeten kunnen komen uit het voedsel dat je eet, en theoretisch gezien zou dat ook zo moeten zijn, maar dat is helaaas niet altijd het geval.

Zelfs als je het gezondste dieet ter wereld eet, zijn er nog steeds enkele fysiologische en externe factoren die de opslag van voedingsstoffen kunnen verstoren:

  • Dieet: Hoewel vitamine pillen er niet zijn om een gezonde voeding te vervangen, krijgen de meeste mensen niet via hun voeding binnen wat hun lichaam nodig heeft door overmatige inname van suiker, geraffineerde koolhydraten en ander voedsel dat verstoken is van voedingsstoffen. Daardoor ontstaan tekorten aan voedingsstoffen die een optimaal functioneren van het lichaam in de weg staan. Maar er zijn ook mensen die specifieke diëten volgen (veganistisch, vegetarisch of keto) die door voedselbeperkingen belangrijke voedingsstoffen kunnen missen.
  • Stress: Hoewel stress ingrijpende negatieve gevolgen heeft voor het functioneren van het hele lichaam, heeft het vooral grote gevolgen voor de opslag van voedingsstoffen. Er zijn veel aanwijzingen dat stress de concentratie van micronutriënten kan beïnvloeden, wat vaak leidt tot uitputting van micronutriënten. De meest aangetaste voedingsstoffen zijn magnesium, zink, calcium, ijzer en niacine.
  • Lichamelijke activiteit: Net als stress kan lichamelijke activiteit bepaalde voedingsstoffen sneller uitputten dan andere, en als je ze niet vervangt, gaan ze opraken.
  • Inname vs. gebruik: Je dieet kan technisch gezien voldoen aan je dagelijkse inname van bepaalde voedingsstoffen, maar hoeveel daarvan kan je lichaam effectief gebruiken? Bijvoorbeeld, calcium is ruim beschikbaar in veel voedingsmiddelen en krijgt veel krediet voor het ondersteunen van de botten, maar tenzij je het inneemt met vitamine D, magnesium en vitamine K, kan je lichaam het niet effectief gebruiken.
  • Veroudering: Als we ouder worden, nemen onze darmen niet meer alles op zoals vroeger, wat betekent dat de opname van voedingsstoffen niet meer zo effectief is, en als gevolg daarvan kan de behoefte aan voedingsstoffen juist toenemen.

Lees meer: vitamine tegen vermoeidheid

Hoofdpijn door vitamine tekorten

Voordat we ingaan op het verband tussen vitaminepillen en hoofdpijn, is het belangrijk op te merken dat, hoewel een teveel aan vitamines tot hoofdpijn kan leiden, een tekort aan bepaalde vitamines of mineralen dat ook zeker kan doen.

Als je vaak te maken hebt met hoofdpijn is het belangrijk de oorzaak te (laten) onderzoeken, aangezien een paracetamol pilletje slechts tijdelijk helpt en het afvragen is wanneer je volgende hoofdpijn zich aandient.

hoofdpijn-vitamine-tekorten

In plaats van te wachten op de volgende bonzende pijn in je hoofd, kun je beter kijken wat je aan voedingsstoffen mist. Studies suggereren dat verschillende tekorten aan voedingsstoffen in verband worden gebracht met het ontstaan van hoofdpijn en migraine, waaronder:

  • Magnesium
  • Niacine (B3)
  • Riboflavine (B2)
  • Cobalamine (B12)
  • Co-enzym Q10
  • Carnitine
  • Alfa-liponzuur
  • Vitamine D

Sommige onderzoeken suggereren ook dat mitochondriale disfunctie, verminderde antioxidant status, en verhoogde homocysteïne niveaus ook de reden kunnen zijn voor het ontstaan van migraine, waarbij de laatste meestal het gevolg zijn van andere tekorten aan voedingsstoffen die betrokken zijn bij het omzetten van homocysteïne in minder giftige tussenproducten

Vitaminen die hoofdpijn kunnen veroorzaken

Onderzoek dat (overmatige) inname van bepaalde vitamines hoofdpijn kan veroorzaken. De belangrijkste ‘kandidaten’ hebben we hieronder voor je op een rij gezet.

1. Vitamine A

Als een van de vier vetoplosbare vitamines speelt vitamine A een aantal belangrijke rollen in het lichaam, waaronder ondersteuning van het nachtzicht, de integriteit en functie van het epitheel, regeneratie van huidcellen, slijmproductie, gezonde immuunfunctie, groei en ontwikkeling, en voortplanting.

Hoewel de ADH voor vitamine A voor een man 800 en voor een vrouyw 680 microgram is, wordt deze vetoplosbare vitamine niet uitgescheiden in de urine zoals zijn wateroplosbare tegenhangers, wat betekent dat hoge doses zich kunnen ophopen en tot een bijwerking als hoofdpijn kan leiden.

“Hoge doses vitamine A kan zich ophopen en hoofdpijn veroorzaken.”

Grote doses vitamine A over een korte periode kunnen leiden tot de zogenaamde chronische retinoïde toxiciteit, die grote gevolgen kan hebben voor meerdere orgaansystemen. Het beïnvloedt de gezondheid en stabiliteit van de botten, de schildklier, de nieren en het centrale zenuwstelsel, met als bijwerkingen hoofdpijn, misselijkheid en overgeven.

2. Vitamine C

De meeste mensen kopen vitamine C als het verkoudheids- en griepseizoen aanbreekt, omdat het een van de meest bekende vitaminen is om de immuniteit te ondersteunen. Toch kan te veel van deze immuunversterker slecht zijn voor je gezondheid.

Als in water oplosbare vitamine is vitamine C over het algemeen veilig en verdraagbaar, zelfs in hoge doses. En hoewel hoge doses waarschijnlijk geen problemen veroorzaken behalve de mogelijkheid van losse ontlasting, kunnen megadoses dat wel, waardoor je brandend maagzuur, misselijkheid, diarree, buikkrampen en hoofdpijn krijgt 6.

3. Vitamine B

Vitamine B bestaat uit een groep van 8 vitamines die een belangrijke rol spelen in verschillende fysiologische processen in het lichaam, waaronder energiemetabolisme, bloedcelproductie, cognitieve functie, weefselgezondheid en meer.

De B-vitaminen komen meestal voor in een complex of in een multivitamine, maar ze kunnen ook als losse supplementen gekocht worden. Hoewel de doseringen in een complex waarschijnlijk geen problemen zullen geven als je je houdt aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid, kan overmatige consumptie van specifieke afzonderlijke B-vitamines een aantal onaangename bijwerkingen veroorzaken, waaronder hoofdpijn.

vrouw met migraine

De meest bekende bijwerking van hooggedoseerde niacine (B3) supplementen is de zogenaamde niacine flush, die meestal het gezicht, de handen en de borst treft. Het treedt meestal op binnen 30 minuten na inname, maar uit onderzoek is gebleken dat hooggedoseerde niacine ook hoofdpijn kan veroorzaken.

4. Vitamine D

Vitamine D is misschien wel een van de meest cruciale voedingsstoffen voor het goed functioneren van het lichaam en speelt een rol bij de gezondheid van de botten, het immuunsysteem, de werking van het zenuwstelsel, de stemming en nog veel meer.

En omdat vitamine D-tekort een wereldwijd gezondheidsprobleem is, moeten mensen maatregelen nemen om hun vitamine D-niveaus te verhogen, of dat nu is door meer tijd in de zon door te brengen, meer vitamine D-rijk voedsel te eten, of als laatste redmiddel, suppletie.

“Te veel vitamine D kan ook tot depressie of hoofdpijn leiden.”

Maar terwijl vitamine D-tekort welig tiert over de hele wereld, is het ook mogelijk – maar zeldzaam – om te veel vitamine D te consumeren. Hoge serumconcentraties vitamine D, ook bekend als vitamine D-toxiciteit of hypervitaminose D, kunnen leiden tot verschillende ernstige gezondheidsrisico’s, wat betekent dat meer zeker niet beter is in dit geval.

Dat komt omdat te veel vitamine D kan leiden tot hypercalcemie, of te veel calcium in het bloed, wat kan leiden tot verschillende bijwerkingen, waaronder verlies van eetlust, constipatie, depressie, hoofdpijn, geheugenproblemen, dorst en vermoeidheid 8.

Hoe kun je bijwerkingen van vitaminepillen vermijden?

Het laatste wat je natuurlijk wilt is allerlei vervelende bijwerkingen zoals hoofdpijn van vitamine pillen krijgen, zeker als je juist je gezondheid probeert te ondersteunen met supplementen. Daarom hebben we nog een paar tips om de kans op bijwerkingen van vitaminen te verkleinen:

  • Houd je aan de aanbevolen dosis: Zoals gezegd kan een overdosis van bepaalde vitamines of mineralen leiden tot onaangename bijwerkingen, want meer is niet altijd beter. Wees vooral voorzichtig met vetoplosbare vitamines (A, D, E en K), want die worden niet uitgescheiden in de urine als ze niet nodig zijn, maar opgeslagen in vetweefsel, wat kan leiden tot ophoping en mogelijke toxiciteit.
  • Blijf gehydrateerd: Een van de verklikkende symptomen van uitdroging is hoofdpijn, en als je wilt voorkomen dat je met supplementen een soort bijwerking krijgt, zorg er dan voor dat je voldoende vocht drinkt. Een studie uit 2012 gepubliceerd in Family Practice vond dat een verhoogde waterinname een significante verbetering heeft bij patiënten met hoofdpijn.
  • Volg alle aanwijzingen op: Sommige vitamine pillen kun je het beste met eten innemen, terwijl andere vitamines bedoeld zijn om op een lege maag te worden ingenomen. Volg de aanwijzingen op het etiket om ervoor te zorgen dat je niet alleen maximale opname van voedingsstoffen krijgt, maar ook mogelijke bijwerkingen zoals misselijkheid of maagklachten vermijdt.
  • Eet een voedselrijk dieet: Hoewel een dieet niet altijd cruciaal is om de voedingsstoffen binnen te krijgen die je nodig hebt, kan het wel betekenen dat je er minder hoeft in te nemen, wat het risico op ongewenste bijwerkingen drastisch kan verminderen. Streef naar een kleurrijk dieet, want meer kleur betekent meer fytonutriënten.
  • Let op de vorm: Vitamines zijn er niet alleen als vitaminepillen, je hebt ze ook als poeders, capsules, tabletten, kauwtabletten – waarvan sommige makkelijker op de maag liggen dan andere. Tabletten zijn meestal moeilijker te verteren omdat ze vaak vol zitten met bindmiddelen om ze bij elkaar te houden, terwijl capsules, kauwtabletten of poeders gemakkelijker te verteren zijn.

Lees ook: Wanneer werken vitaminepillen?

‘Meestal geen hoofdpijn door vitamines’

Voor de meeste mensen zal een vitamine pilletje geen nare bijwerkingen veroorzaken, maar in zeldzame gevallen kunnen ze bij overmatig gebruik leiden tot zaken als misselijkheid, diarree en hoofdpijn.

Als je niet graag wilt ervaren wat vitamine pillen in hoge doses te bieden hebben, is het verstandig je aan de ondergrens te houden van wat er op het etiket staat voorgeschreven.

Je lichaam heeft van de meeste voedingsstoffen namelijk geen super hoge doses nodig. Je wilt optimale hoeveelheden, niet meer en niet minder.

Verder lezen: Welke vitamine heb ik nodig?

Referenties:

  • De effecten van psychologische en omgevingsstress op concentraties van micronutriënten in het lichaam: Een overzicht van het bewijsmateriaal. Adv Nutr. 2020;11(1):103-112.
  • Voedingsproblemen bij een ouder wordende bevolking. Beschikbaar op: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK51837/
  • E Nattagh-Eshtivani, MA Sani, M Dahri, et al. De rol van voedingsstoffen in de pathogenese en behandeling van migraine hoofdpijn: Review: Biomed Pharmacother. 2018;102:317-325.
  • C Gilbert. Wat is vitamine A en waarom hebben we het nodig. Community Eye Health. 2013;26(84):65.
  • M Spigt, N Weerkamp, J Troost, CP van Schayck, JA Knottnerus. Een gerandomiseerd onderzoek naar de effecten van regelmatige waterinname bij patiënten met terugkerende hoofdpijn. 2012;29(4):370-375.

Hoofdpijn door vitaminepillen, kan dat?

Kort gezegd: ja, je kan hoofdpijn krijgen door een teveel aan vitamine pillen. Het Voedingscentrum legt onder andere uit wat de bijwerkingen kunnen zijn van te veel vitamines.

Maar om het je nog makkelijker te maken hebben we ze in dit artikel alvast voor je uiteengezet!

Meestal krijg je te veel vitamines binnen als je ontzettend veel eet van een bepaald product of de dagelijks aanbevolen hoeveelheid van een supplement overschrijdt. 

We leggen je hieronder per vitamine uit waar je op moet letten. Lees je mee?

Te veel vitamine A

Denk je dat je te veel vitamine A binnen hebt gekregen? Dat zou kunnen wanneer je veel lever hebt gegeten of (te veel) supplementen hebt ingenomen. Symptomen kunnen zijn: 

  • Misselijkheid
  • Duizeligheid
  • Hoofdpijn
  • Vermoeidheid
  • Afwijkingen aan huid, ogen en skelet  

Dit overschot aan vitamine A betreft trouwens alleen vitamine A die afkomstig is van dierlijke producten, niet de carotenoïden (provitamine A) in groenten en fruit. Toch kunnen hoge doses bètacaroteen in supplementen (meer dan 15 milligram per dag) het risico op longkanker vergroten. 

Zwangere vrouwen lopen daarnaast een verhoogd risico op aangeboren afwijkingen bij een teveel aan vitamine A. Check daarom altijd de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van een supplement. 

Overschot vitamine B

Vitamine B bestaat uit 8 verschillende soorten, namelijk B1, B2, B3, B5, B6, B8, B11 en B12. Alle vitamine B-soorten zijn wateroplosbaar. Hebben we te veel vitamine B binnen gekregen? Dan gaat het via onze urine gewoon weer uit ons lichaam.

Let wel op dat dit alleen voor voeding geldt. Het is dus haast niet mogelijk om een overschot aan vitamine B te krijgen via je voedsel. Wél kan dit gebeuren als je je niet houdt aan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid van supplementen. 

Het is per vitamine B afhankelijk wat de symptomen zijn, maar denk in ieder geval aan diarree, hoofdpijn of zelfs aantasting van het zenuwstelsel (B6). 

Voeding is altijd de basis, maar wil je toch supplementen slikken? Check dan altijd het etiket voor de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid. 

Een teveel aan vitamine C

Te veel vitamine C wordt gewoon uitgescheiden via je urine. Toch kunnen er problemen ontstaan bij overmatige inname. 

Meer dan 2 gram vitamine C per dag kan namelijk darmklachten of diarree veroorzaken. Ook kan het leiden tot een verhoogde uitscheiding van oxaalzuur in de urine. 

Vroeger dacht men dat een teveel aan vitamine C het risico op nierstenen vergrootte, maar dit is nooit echt bewezen in onderzoek.

Vitamine D-overschot

Het is vrijwel onmogelijk om een vitamine D-overschot te krijgen van de zon. Je lichaam weet namelijk precies hoeveel er nodig is en maakt netjes een voorraad aan. Een overschot zal je lichaam dus niet snel hebben. 

Wel kun je te veel vitamine D krijgen door het (te vaak) innemen van supplementen. Check daarom altijd het etiket op de verpakking voor de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid. 

Een langere periode te veel vitamine D kan namelijk zorgen voor kalkafzettingen en uiteindelijk schade aan de nieren. Dat willen we natuurlijk voorkomen!

Te veel vitamine K

Tot op heden is het niet bekend of te veel vitamine K schadelijk is. In de praktijk komt dit namelijk niet voor.

Mensen die bloedverdunners of antistollingsmiddelen gebruiken, moeten voorzichtig zijn met supplementen die meer dan 100 microgram vitamine K bevatten, omdat dit de werking van het antistollingsmiddel kan verminderen.

Voeding en vitamines

Zoals je al tussen neus en lippen door leest is voeding altijd de basis om de juiste hoeveelheid vitamines binnen te krijgen. Suppletie is enkel ter aanvulling.

Geschreven door

Dave Leusink

Dave Leusink (1981) is één van de auteurs op Vitamines.com. Hij schrijft graag over zijn favoriete onderwerpen zoals vitamines en supplementen. Hij is actief op Facebook, Instagram, Twitter en Linkedin. Heb je een opmerking over dit artikel? Mail dan [email protected] of bel hem (tijdens kantooruren) op 020-2101997.