Wat zijn de gezondheidsvoordelen van een banaan?

Wat zijn de negen gezondheidsvoordelen van een banaan?

In Nederland is de banaan een populaire stuk fruit. Wereldwijd is het zelfs de nummer twee meest gegeten vrucht. Een banaan bevat minder vitamine C dan de meeste soorten fruit. Daarentegen bevat een banaan veel andere voedingsstoffen. Welke voedingsstoffen die allemaal zijn en wat de gezondheidsvoordelen zijn van een banaan lees je hier.

Product tip met banaan: BOOM Plantaardige proteine banaan.

Wat is de oorsprong van de banaan?

De banaan komt van origine uit tropische landen. Latijns-Amerika is de grootste exporteur voor bananen die we in Nederland kopen.

Voordat bananen geoogst kunnen worden groeien deze gedurende zeven maanden aan planten.
Het zetmeel in de banaan veranderd tijdens de rijping in suiker. Hierdoor zijn de gele bananen zoeter dan de groene bananen. Een banaan is rijp als deze geel is en er vlekjes op de schil zitten.

Feitje
Ongeacht of een banaan rijp is of niet, hij is altijd gezond. Eet de groene bananen op het moment dat je minder suiker wil binnenkrijgen. Een groene banaan zorgt ook voor een meer verzadigd, vol gevoel nadat je hem gegeten hebt.

Hoe kan je een banaan eten?

Een banaan wordt meestal recht uit de schil gegeten als tussendoortje. Als toevoeging in bepaalde gerechten wordt banaan ook veel gebruikt. Bijvoorbeeld door de yoghurt, of door een smoothie. Gedroogde banaan vind je bijvoorbeeld in muesli of als chips.

Om te bakken worden speciale soorten banaan gebruikt. Deze zogenoemde bakbananen worden gefrituurd in een laagje beslag.

Feitje
Per dag consumeren we gemiddeld 20 gram banaan. Per jaar komt dit neer op 73 bananen.

Een banaan is een goedkoop stuk fruit wat het hele jaar door verkrijgbaar is. Mede hierdoor wordt banaan vaak gebruikt als toevoeging in maaltijden. Populaire maaltijd waar banaan wordt toegevoegd zijn:

-Banaan met havermoutpap
-Yoghurt met banaan en granola
-Bananen pannenkoeken
-Banaan in combinatie met chocolade

Er zijn nog veel meer maaltijden waar banaan wordt toegevoegd of aan toegevoegd kan worden. Feitje
Heb je bruine, rijpe bananen over? Gooi deze dan niet weg! Deze overrijpe bananen zijn goed te gebruiken voor bakproducten zoals een bananenbrood of muffins.

Wat zijn de voedingsstoffen van een banaan?

Door de grote diversiteit aan bananen kunnen de voedingswaarden nogal verschillen. Gemiddeld genomen bevat een banaan 92kcal per 100 gram. De grootste bron van deze kcal zijn koolhydraten. Per 100 gram banaan zitten er ook 2 gram vezels in.

In tegenstelling tot andere fruitsoorten bevat een banaan een lage hoeveelheid vitamine C. Daarentegen zitten er veel verschillende B-vitamines in een banaan. In het lichaam spelen deze B-vitamines een belangrijke rol bij de energiestofwisseling. Het mineraal kalium komt ook in een grote hoeveelheid voor in een banaan. Kalium reguleert de bloeddruk en zorgt voor een goede vochtbalans.

Wat zijn de negen gezondheidsvoordelen van een banaan?

Het is algemeen bekend dat een banaan gezond is. Door het aantal kcal in een banaan zien sommige mensen een banaan als minder gezond. Er zijn echter veel gezondheidsvoordelen gebonden aan het eten van bananen. Hieronder vind je de belangrijkste 9!

  • Rijk aan voedingsstoffen.

Een banaan bevat veel verschillende vitamines en mineralen naast de hoeveelheid koolhydraten. Een banaan is een hele gezonde snack of toevoeging in een maaltijd door de vele vitamines en mineralen die het bevat.

  • Bananen helpen mogelijk de bloedsuikerspiegel te reguleren

Er zitten veel gunstige vezels in de bananen die nog niet helemaal rijp zijn. Zo bevat een ‘onrijpe’ banaan vezels die in een gelachtige substantie veranderen. Dit ondersteunt in de darmen een goede doorstroom.

Onrijpe bananen bevatten daarnaast resistent zetmeel. Dit resistente zetmeel wordt niet opgenomen in de darmen. De bloedsuikerspiegel gaat niet te snel omhoog door de combinatie van deze twee.

  • Een positieve invloed op de spijsvertering.

De spijsvertering heeft baat bij de vezels die in bananen zitten. Tijdens de vertering komen de prebiotica vrij uit het resistente zetmeel in de bananen. De darmflora heeft baat bij deze prebiotica.

  • Bananen helpen bij gewichtsverlies

Alles waar je ‘te’ voor zet is in het algemeen niet goed. Dit geldt ook met bananen eten. Desondanks kunnen bananen wel bijdragen aan het verliezen van gewicht. Tien bananen per dag eten is niet slim aangezien één banaan al bijna 100kcal bevat.

Bananen zorgen wel voor een ‘vol’ en verzadigd gevoel. Ook bevatten bananen veel goede nutriënten. Mensen hebben vaker een gezond gewicht op het moment dat ze meer groente en fruit eten.

Bananen die nog niet helemaal rijp zijn geven sneller een verzadigd gevoel. Dit komt door het resistente zetmeel.

  • Een banaan bevat veel antioxidanten

Vrije radicalen worden bestreden door antioxidanten. Vrije radicalen beschadigen cellen en het DNA. De antioxidanten flavonoïden en amines vind je in een banaan. Deze antioxidanten hebben een positieve werking op het lichaam.

  • Bananen ondersteunen de gezondheid van het hart

Om de bloeddruk te reguleren is banaan heel erg belangrijk. Bananen bevatten een hoge concentratie kalium. Kalium werkt namelijk bloeddrukverlagend. Het risico op hart- en vaatziekten wordt verminderd bij het eten van bananen.

  • Bananen zijn een goede energiebron

Een banaan is een ideale snack voor, na of tijdens een training. Door de hoeveelheid koolhydraten, mineralen en vitamines is een banaan een uitstekende energiebron.

Een banaan zorgt voor energie voor of tijdens een training. Na een intensieve workout zorgt een banaan ervoor dat de mineraalgehaltes kalium en magnesium weer worden bijgevuld.
Deze mineralen zweet je tijdens een intensieve training namelijk uit.

  • Bananen ondersteunen de nieren

De gezondheid van de nieren wordt ondersteund door het kalium in een banaan. In het lichaam reguleren de nieren het vocht en de bloeddruk,

Om de ontwikkeling van nierziektes in een vroeg stadium te remmen kan een voedingspatroon met voldoende kalium bijdragen.

  • Het kan ondersteunen bij mensen die insuline gevoelig zijn.

Het lichaam zou gevoeliger gemaakt kunnen worden voor insuline door het resistente zetmeel in een banaan. Bij mensen die bepaalde ziektes hebben zoals diabetes type 2 kan dit gunstig zijn. Er is echter nog te weinig onderzoek naar gedaan in hoeverre een banaan hier aan kan bijdragen.

Een allergische reactie op bananen

Allergisch zijn voor bananen is iets wat bij mensen kan voorkomen. Een bananenallergie komt relatief weinig voor echter is het wel goed om te weten wat voor symptomen hier bij kunnen horen.

Het is mogelijk dat mensen die allergisch zijn voor bananen ook al een latex- of notenallergie hebben. De volgende symptomen kunnen duiden op een bananenallergie:

Opgezwollen rode ogen
Kortademigheid
Misselijkheid en buikpijn
Jeukende mond en tong Raadpleeg altijd een huisarts op het moment dat je milde tot ernstige klachten krijgt van een allergie

Is de schil van een banaan eetbaar?

Er zijn fruitsoorten bekend waarbij je de schil met de vrucht mee kan eten. Veruit de meeste mensen eten een banaan zonder schil. Het eten van een banaan met schil kan verschillende voor- als nadelen hebben.

Wat zijn de voordelen?

Een aantal voedingsmiddelen zitten in de schil. Daarnaast is de schil erg vezelrijk. Het is duurzamer omdat er ook minder van de banaan hoeft worden weggegooid.

Wat zijn de nadelen?

Een schil bevat vaak pesticiden. Dit zijn chemische bestrijdingsmiddelen die gebruikt worden tijdens de teelt.

Op de schil zitten voornamelijk deze pesticiden. In sommige gevallen is het dus beter om de schil niet te eten. Bepaalde pesticiden kunnen bepaalde kankersoorten, diabetes en dementie veroorzaken.

Is bananenchips gezond?

Bananenchips is niet per definitie net zo gezond als een verse banaan. Ze zijn echter wel duurzamer omdat deze langer bewaard kunnen worden.

Bananenchips neem je ook eenvoudig mee en is zeker niet verkeerd om af en toe een handje van te pakken.

Bananenchips wordt echter wel gefrituurd in olie. Daarnaast wordt er ten behoeve van de smaak vaak suiker toegevoegd. Deze combinatie zorgt ervoor dat de bananenchips minder vitamines en mineralen bevat en drie keer zoveel calorieën.

Tot slot: zijn bananen gezond?

Bananen zijn rijk aan essentiële voedingsstoffen, zorgen voor energie rondom een workout en geven snel een verzadigd gevoel. Het combineren van een banaan met andere maaltijden is de beste manier om van een banaan te genieten.

Combineer gezonde vetten en eiwitten met een banaan omdat deze al voldoende koolhydraten bevat. Goede opties zijn yoghurt met granola en stukjes banaan, een toast met banaan en pindakaas of een smoothie.

Lees ook: Welke supplementen voor je spieren?