Welke vitamine zit er in een mango?

Wat zijn de vier belangrijkste gezondheidsvoordelen van een mango?

De mango is een populaire vrucht in salades en zoete- en hartige gerechten door de mooie kleur en de combinatie van het zoete en sappige vruchtvlees. Een mango bevat van nature daarnaast een grote hoeveelheid verschillende voedingsstoffen. In dit artikel lees je alles over de mango, welke vitaminen en mineralen er in te vinden zijn en leer je over de herkomst.

Feitje
In het hindoeïsme en boeddhisme is de mango heilig. Niet alleen de mango maar ook de bloesem, bladeren en bomen zijn voor rituelen erg belangrijk.

De mango, de tropische sappige steenvrucht

In tropische en subtropische gebieden is de mango te vinden. Net als abrikozen, perziken en pruimen bevatten mango’s een grote pit. Omdat ze deze grote pit hebben vallen ze onder de familie steenvruchten.

Leestip: Welke voedingstoffen vind je bloemkool?

Een mango groeit aan een mangoboom. Een mangoboom is een boom die altijd groen blijft en tot wel 40 meter groot wordt.

Er bestaan veel verschillende soorten mango. Je leest hier alles over de ‘gewone mango’.

De ‘gewone mango’ is te herkennen aan de schil die groen, geel en rood is en waarbij de vrucht een ovale vorm heeft.

Feitje
Er bestaan meer dan duizend soorten mango. Mango’s zijn te vinden in de grote ovale vorm tot aan kleine ronde mango’s. De kleur loopt uiteen van rood tot groen.

De oorsprong van de mango

Het geslacht Magnifera is waar de mango’s vanaf stammen. Van origine komt de mangoboom uit Oost-Azië. De vrucht wordt in grote hoeveelheden gekweekt en geconsumeerd in India.

We kunnen gelukkig jaarrond van de mango genieten omdat het ook in andere tropische en subtropische landen wordt verbouwd.

In India werd vermoedelijk al rond 2000 jaar voor Christus mango gekweekt. De mango werd wereldwijd bekend omdat het door ontdekkingsreizigers en handelaren ook op andere werelddelen terecht kwam. De mango kwam in Brazilië doordat de Portugezen deze hierheen brachten en in Oost-Afrika omdat de Arabieren deze hier introduceerde.

Lees ook: Heb je meer vitamines nodig als je alcohol drinkt?

Hoe smaakt mango?

Een mango heeft sappig vruchtvlees en een friszoete smaak. Deze combinatie zorgt er ervoor dat een mango een goede toevoeging is in hartige gerechten maar ook erg goed te eten is als los fruit.

Is het eten van een mango goed voor je gezondheid?
Ja, een mango is een erg gezond stuk fruit. Een mango bevat veel vezels en verschillende vitamines en mineralen.

Feitje
Naast de vrucht is de schil van een mango ook erg gezond. De schil wordt minder vaak gegeten omdat deze wat bitterder is dan de vrucht. Ben je benieuwd naar de schil? Was deze dan eerst goed voordat je deze gaat eten.

Wat zijn bij van een mango de voedingswaarden?

Hieronder lees je de voedingswaarden van een verse mango per 100 gram:
-65 kcal
-0,5 gram eiwitten
-17 gram koolhydraten
Waarvan suiker: 14,8 gram
-0,3 gram vetten
Waarvan verzadigd: 0,1 gram
1,8 gram vezels

Naast de bovenstaande voedingswaarden bevat een mango veel verschillende vitamines en mineralen. Hieronder lees je welke vitamines en mineralen dit zijn en hoeveel dit is van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH). De vitamines per 100 gram mango zijn:

Vitamine A: 15% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid
Vitamine B6: 7% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid
Vitamine C: 46% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid
Vitamine E: 6% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid
Vitamine K: 5% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Magnesium: 2% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid
Kalium: 4% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid
Koper: 6% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Naast bovenstaande mineralen zitten er nog kleine concentraties selenium, mangaan, fosfor, ijzer en calcium in een mango.

 De kans op hart- en vaatziekten worden verlaagd op het moment dat je voldoende fruit (200 gram per dag) eet. Een mango bevat veel verschillende vitamines en mineralen die hierbij kunnen ondersteunen.

De Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) is op basis van een gemiddelde wat per dag nodig zou zijn voor je lichaam. Het is echter een gemiddelde en dit kan dus per situatie, leeftijd of geslacht nog kunnen verschillen. Gemiddeld gezien krijg je voldoende vitamines en mineralen binnen op het moment dat je gezond en gevarieerd eet.

Wat zijn de vier voordelen voor de gezondheid van mango?

Een mango bevat veel vitaminen en mineralen die ondersteunen bij een goed en gezond lichaam.
De vier belangrijkste redenen om mango te eten lees je hieronder. 

Lees ook: Krijgen jongeren genoeg vitamine a binnen?

Een ondersteuning voor de weerstand

Je immuunsysteem wordt versterkt door de aanwezigheid van vitamine A en C in een mango. Vitamine C draagt bij aan de aanmaak van witte bloedlichamen die er op hun beurt weer voor zorgen dat je lichaam gewapend is tegen bijvoorbeeld bacteriën en virussen.

Vitamine A draagt bij aan een gezonde huid. Zo kunnen schadelijke externe invloeden minder gemakkelijk het lichaam betreden. De aanmaak van de zogenoemde T-cellen wordt door vitamine A ook ondersteunt. Deze T-cellen ruimen beschadigde- of vreemde cellen op.

Een bron van antioxidanten

Antioxidanten helpen bij de bescherming tegen zogenoemde vrije radicalen. Giftige stoffen, luchtvervuiling en bijvoorbeeld overmatig alcoholgebruik zijn voorbeelden van deze vrije radicalen

De vrije radicalen worden door antioxidanten bestreden. Polyfenolen zijn naast de bovengenoemde vitamine A en C ook aanwezig in een mango. Deze polyfenolen bieden een goede bestrijding tegen vrije radicalen en komen van nature voor in planten.

Ondersteuning van het hart

De mineralen kalium en magnesium dragen bij aan een goede, gezonde werking van het hart en de bloedvaten. Zo zorgen deze mineralen ervoor dat je bloeddruk gereguleerd blijft en dragen ze bij aan een gezond hartritme.

Ondersteuning aan je zichtvermogen

Voor gezonde ogen is vitamine A essentieel. Oogziektes zoals nachtblindheid kunnen ontstaan door een tekort aan vitamine A. 100 gram mango bevat gelukkig al 15% van de ADH vitamine A.

Lees ook: Wat doet vitamine A?

Hoe herken je een rijpe mango?

De kleur van de schil verraad niet of een mango rijp is. Wil je een goede mango uitkiezen? Voel dan met je vingers of de vrucht een beetje meegeeft en zoek naar een mango waarbij de schil geen donkere plekken heeft.

Bestaan een mangoallergie?

Het is zeer zeldzaam als men allergisch is voor een mango. Een paraberksyndroom of kruisallergie is wel mogelijk. Bij een paraberksyndroom ben je ook voor andere pollen allergisch naast die van de berk. Ook bij bepaalde vruchten, groenten of noten kun je een allergische reactie krijgen.

Hoe kan ik een mango in de keuken gebruiken?
Naast een mango uit het vuistje eten is het uitstekend te combineren met andere gerechten. Zo kun je mango eenvoudig toevoegen aan een salade of kun je er een chutney van maken voor bepaalde vleesgerechten.

Mango is daarnaast een frisse toevoeging aan een smoothie of dessert.

Hoe snijd ik een mango?

Er zijn meerdere manieren om een mango te snijden. De eerste manier is om de mango te schillen en vervolgens de vrucht in repen te snijden. De tweede, makkelijkere manier, is de mango eerst halveren. Snijd de mango in de lengte door de helft en haal de pit eruit. Snijd de mango nu in blokjes in de schil en snijd deze blokjes er vervolgens uit met je mes. Druk niet te hard want anders snijd je door de schil heen.

Lees meer over: Wat zijn vitaminegummies?

Wanneer is een mango rijp?

Het is dus van de buitenkant moeilijk te bepalen of een mango nu eet rijp is of dat deze nog even een aantal dagen moet liggen. Druk een mango met je vingers in en voel aan of deze een beetje mee veert. Als de mango mee veert betekent dat deze eet rijp is. Zorg dat je deze niet te lang laat liggen; een mango kan namelijk snel te rijp worden.

YouTube video

Tot slot

Een mango zit dus bomvol belangrijke vitamines en mineralen. Daarnaast bevat een mango weinig calorieën en heeft het een heerlijke frisse smaak. Een mango is dus een ideale, zoete snack waarmee je de ongezonde opties makkelijk mee kan vervangen.

Een mango bevat wel relatief veel koolhydraten. Let dus even op als je koolhydraat arm wil eten of als je in een dieet zit waarmee je gewicht wil verliezen.

Verder lezen over: Vitamine C bij verkoudheid